TRAVAR MOMČILO ANTONIJEVIĆ OTKRIO Matičnjak je biljka dugovečnosti – jača srce, čisti krv, otklanja nadimanje, a evo kako se koristi

Matičnjak je izvanredno sredstvo za sva srčana oboljenja. Preporučuje u lečenju histerije, hipohondrije, smetnji u menstruaciji, grčeva, kod nadutosti, grčeva u crevima, proliva, želudačnih tegoba.Plinije ga je preporučivao za oči, Sveta Hildegarda za radost, Paracelzus ga je nazivao eliksirom života, a postoje beleške da je i Šekspiru bio omiljena biljka. Pozitivno deluje na stres i nesanicu, kažu da je to biljka za dugovečnost. Pčele ga vole, pa zbog toga i nosi ime matičnjak (lat. Melissa officinalis), a nazivaju ga i melisa, limunčica, čelinjak, limunka, maternjak, pčelinja metvica, rojevac i macina trava.

“Matičnjak je jedna od malobrojnih biljaka koje su istovremeno lekovite, mirisne, ukrasne, začinske, aromatične, medonosne i imaju industrijsku primenu. Čaj je prijatnog ukusa, eterično ulje od matičnjaka deluje na koncetraciju, dve kapi ovog ulja ispunjava mirisom celu prostoriju”, kaže čuveni travar Mončilo Antonijević.

“Može da se koristi svakodnevno, jednu kap treba utrljati u potiljak, to se radi uveče, pored spavanje što nam pomaže da utonemo u san, inače matičnjak ne uspavljuje, nego pomaže da se opustite”, ističe on. Inače, matičnjak ima snažno antivirusno dejstvo i čak i eterično ulje, sme da se nanese direktno na kožu. Čaj nikako ne smemo da kuvamo, priprema se isključivo prelivanjem ključalom vodom. Lekoviti su cvet i listovi.

Priprema čaja

Jednu supenu kašiku matičnjaka prelijete šoljom ključale vode, promešate poklopite i ostavite da odstoji minimum 15 minuta, procedite i pijete.

Sa čim možemo da kombinujemo matičnjak?

“Kombinuje se sa komplementarnim biljkama i kao takav je odlična preventiva od virusnih i bakterijskih infekcija. Prošle godine sam pio jedan čaj, za koji mislim da ima jako antivirusno delovanje, kombinacija matičnjaka, cveta zove, majčine dušice i kleke”, rekao je za tv Prva. Matičnjak ima snažno delovanje na herpes virusa.

Dobar za srce

“Ukoliko imate problem sa srcem i anginom pektoris matičnjak bi bilo dobro da kombinujete sa glogom i valerijanom”.

Nervoza i nesanica

“Ako imate problem sa anksioznošću, nervozom, nesanicom, matičnjak najbolje ide sa kantarionom”.

Koji čaj pomaže kod upale bešike i mokraćnih kanala?

“Kombinacija korena koprive, koren pirevine, hajdučka trava i kleka, ako je praćena bakterijama u mokraći tu bi trebalo dodati vranilovu travu. Peršun je još jedna od biljaka koja može da pomogne, može da se koristi kao tinktura peršuna, može da se doda u ovu čajnu mešavinu. Potrebno je piti 5 šolja dnevno, 2-3 nedelje” kaže poznati travar.
“Za ovo doba godine pored matičnjaka kao preventivu treba piti čaj od majčine dušice i ehinacee, koja je pravi imunostimulator”, savetuje Antonijević.

Lekovito delovanje matičnjaka:

 • pomaže kod depresije i stresa
 • smanjuje glavobolje
 • podstiče miran san
 • pomaže kod prekomernog rada štitnjače
 • smanjuje visoku temperaturu
 • ublažava trudničke mučnine i menstrualne grčeve
 • pomaže kod herpes simplexa
 • povećava kreativnost i koncentraciju

Karmelićanska vodica

Jedan od najpoznatijih napitaka od matičnjaka je svakako karmelićanska vodica. Njenu recepturu osmislile su časne sestre karmelićanke u srednjem veku. Pripisivana su joj i čudotvorna svojstva, tako da postoje zapisi iz 17. veka o ljudima koji su doživeli stotinu i više godina zbog redovne konzumacije tokom doručka. Bila je i ostala sredstvo za lečenje depresije, lupanja srca, migrene, napetosti, razdraženosti, straha i treme, slabog pamćenja, zamora, nesvestice i noćnog gušenja, a možete je koristiti kao parfem i za masažu.

Recept

Sastojci:

 • litar alkohola (vodka, rum, konjak ili brandi)
 • 165 grama sušenih cvetnih vrhova matičnjaka
 • 40 grama neprskane limunove kore
 • 5 grama korena anđelike

Ostavite u hladu dve sedmice, a nakon toga dodajte:

 • 65 grama korijandera
 • 12,5 grama muškatnog oraščića
 • 12,5 grama cimeta
 • 1,5 gram klinčića

  Ostavite još sedam dana u hladu, nakon toga procedite u tamnu bocu. Pijte jednu do dve kašike dnevno.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*