Ovi simptomi ukazuju na rak prostate: Evo kako da prepoznate bolest u začetku!

Iako se još uvijek uveliko vode velike polemike oko ranog otkrivanja bolesti raka prostate, većina stručnjaka specijalista preporučuju prvo uvođenje kao i kontinuirano rađenje probirnog ili tačnije „screening“ programa za muškarce iznad 40 godina

Rak prostate je bolest zloćudnog (malignog) tumora koji kreće kod muškarca od stanica prostate. Dakle, tumor prostate prvo raste polako i to je najčešće spor proces i niz godina može da ostane ograničen na samu žlijezdu. Vremenom, tumor stvara tako malo ili skoro nimalo simptoma ili znakova.

Svaki rak prostate vremenom napreduje i raste, a s time se povećava i velika mogućnost širenja čak i izvan prostate u ostala tkiva. Također, rak se svakako može širiti čak i na druge organe i taj proces se naziva metastaziranje.

Sam uzrok raka nije poznat ali smatra se kako nije u srodstvu sa benignom hiperplazijom prostate . Svi rizični čimbenici koji otkrivaju karcinom prostate javljaju se u poodmakloj dobi a na to sve utiče genetika kao i hormonalni utjecaji te toksini , hemikalije i drugi industrijski proizvodi.

U najvećem broju slučajeva rak prostate napreduje polako i slabo kad izaziva simptome sve dok ne uznapreduje. Ovo je dobro za vas za pazite i obratite pažnju na sledeće simptome.

Učestalo mokrenje, pogotovo noću
Otežano mokrenje
Slab ili isprekidan mlaz mokraće
Osjećaj nepotpunog pražnjenja
Terminalno kapanje
Potpuna nemogućnost mokrenja
Bol i peckanje tokom mokrenja
Krv u mokraći i spermi
Gubitak kontrole nad mokraćnim mjehurom
Bolna ejakulacija
Gubitak sposobnosti imanja erekcije
Bolovi u kostima, posebno u donjim ekstremitetima i kralježnici

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*