Evo što se s vašim tijelom događa ako jedete previše šećera

Slatke namirnice nemaju najbolju reputaciju: Od gaziranih pića zaslađenih šećerom, do slatkiša i deserata, svi smo vjerojatno iskusili učinke konzumiranja previše šećera. Ipak, koliko je šećera previše? A što šećer čini tijelu kada se prekomjerno konzumira?

Slatke namirnice nemaju najbolju reputaciju: Od gaziranih pića zaslađenih šećerom, do slatkiša i deserata, svi smo vjerojatno iskusili učinke konzumiranja previše šećera. Ipak, koliko je šećera previše? A što šećer čini tijelu kada se prekomjerno konzumira?

Zdravstveni problemi zbog konzumiranja previše šećera
Zdravstvena stanja koja su povezana s previše šećera uključuju:

pretilost,
upala,
visoki trigliceridi,
dijabetes,
visoki krvni tlak,
srčane bolesti,
nealkoholna masna bolest jetre.

Međutim, umjerena konzumacija šećera može vam pomoći zadovoljiti žudnju, uživati ​​u omiljenoj hrani i još uvijek može biti zdrava. Stručnjaci se slažu da potpuno izbjegavanje šećera vjerojatno nije najučinkovitije rješenje, već je bolja alternativa naučiti kako uživati ​​u šećeru kao dijelu svog životnog stila, a istovremeno uzeti u obzir svoje zdravlje, piše Eat This, Not That.

Diže razinu šećera u krvi

Ugljikohidrati, uključujući šećer, brzo se probavljaju i oslobađaju u naš krvotok. Šećeri su jedna od najmanjih molekula ugljikohidrata, tako da im ne treba puno vremena prije nego brzo uđu u naš krvotok i mogu uzrokovati skok šećera u krvi. Povećana konzumacija šećera u prehrani može dovesti do povećanja šećera u krvi tijekom vremena što nekoga može dovesti u opasnost od dijabetesa tipa 2, bolesti srca, visokog krvnog tlaka i rizika od moždanog udara.

Krvni tlak može porasti

Povećani šećer u prehrani također je povezan s povišenim krvnim tlakom. To bi moglo biti zbog kvalitete prehrane, ako jedete puno šećera, možda ne jedete puno druge zdrave hrane. To također može biti od izravnog učinka povećanog šećera u krvi koji utječe na naš krvni tlak. Kad nam raste šećer u krvi, raste i naš krvni tlak.

Mogli biste doživjeti promjene mentalnog zdravlja

Previše unosa šećera povezuje se s negativnim učincima na raspoloženje i mentalno zdravlje, kaže nam Katie Drakeford, MA, RD, CSP, LD. Osim fizičkih simptoma koje možete doživjeti kao što su fluktuacije šećera u krvi i rastuće razine kortizola što dovodi do energetskog “kraha”, a zatim se osjećate razdražljivo, umorno ili čak tužno, postoje veze s prekomjernim šećerom i simptomima depresije. Centri za kontrolu bolesti upozoravaju da bi pića zaslađena šećerom, poput gaziranih pića, mogla biti povezana s izazovima mentalnog zdravlja.

Možda ćete primijetiti debljanje i više žudnje

Pretjerani unos šećera, osobito ako dolazi iz pića zaslađenih šećerom, povezuje se s većom tjelesnom težinom i većom vjerojatnošću pretilosti. To znači da češće pijenje sokova može doprinijeti debljanju tijekom vremena i utjecati na vaše zdravlje. To ima smisla jer su ovi izvori pića “prazne kalorije” i lako ih je prekomjerno konzumirati, a da nas ne drže sitima.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*