Čaj protiv nesanice…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sa spavanjem mnogi ljudi imaju problema. Nisam baš neki izuzetak. Moj problem sa spavanjem započeo je prije oko dvije godine. Ne znam, je li tako i kod drugih, ali kad imam problem, nisam ga svjesna. Najlakše bi bilo sve popravljati u početku, no, kad sam shvatila da imam problem, već je uzeo maha. Spavala sam premalo, budila se svaku noć, a trebala sam rano ustati. Kroz dan sam toliko bila iscrpljena da se često nisam sjećala kako sam uopće došla kući od autobusnog kolodvora. Nakon tog posla sam prihvatila slijedeći, u Austriji. Novi stresovi i opet loše spavanje, sad još lošije. Još uvijek nisam radila na boljem spavanju, no, nakon što mi je pozlilo, morala sam nešto promijeniti. S lošim spavanjem ide i loš apetit, tj., nestao je. Zatim debljanje, bez mogućnosti da se to zaustavi.

Promjene koje sam napravila tada bile su velike. Najprije f-lux program na laptopu. Zatim mogućnost crvenog svjetla u prostoriji u kojoj boravim navečer. Odlazak u krevet do 22 sata, e, to je bilo najteže, jer nisam mogla zaspati. LCHF prehranu promijenila sam u ketogenu. Bilo je tu još nekih sitnih promjena, no, mjesecima sam se budila svaku noć, loše spavala i sl. Čaj protiv nesanice kreirala sam prije par mjeseci, tragajući za biljkama koje smiruju i uspavljuju. Tragala sam za svime što pomaže da bolje spavam.

Lavanda ima tu moć, opustiti i uspavati. Njezin miris opušta, no, ona i jača organizam, također pomaže kod problema s dišnim putevima, a poznat je i njezin blagotvorni učinak na kožu, naročito problematiču i masnu.

Kamilica opušta živce, smanjuje učinak stresa, lagano uspavljuje, jer ima sedativna svojstva. Također je poznat njezin blagotvorni učinak na crijeva, zatim pomaže kod glavobolje i općenito kod bolova.

Neven djeluje blago uspavljujuće, opušta krvne žile i lagano spušta tlak. Možda sam primijetila lagani pad krvnog tlaka, no, je li to učinak ovog čaja, ne mogu tvrditi. Nevenov učinak na kožu ne može se opisati s par riječi. Pomaže kod opekotina, promrzlina i rana. Obnavlja suhu kožu. Može se koristiti i kao oblog kod ekcema, lišajeva i sličnih problema. Meni su pomogli oblozi kod ekcema na kapcima, uspjela sam ga se riješiti za par tjedana. Upravo je sezona tih triju biljaka, meni neven raste u vrtu, posadila sam stotinjak sadnica. Kamilicu sam dobila od mame, ona ju ima u vrtu. Jedino sam lavandu kupila kod naših lokalnih travara.

Sastojci:

20 g suhih cvjetića kamilice
20 g suhih cvjetića lavande
20 g suhih latica nevena

Pomiješajte biljke i spremite ih u staklenku.

Uputa za pripremu napitka:

Jednu žlicu mješavine prelijte s 3 dl vruće vode, ostavite poklopljeno barem 1 sat. Procijedite i dodajte limun i med, to je po želji. Ja dodajem samo limun. Pije se pola sata prije spavanja, ali se može piti i u popodnevnim satima. Napitak djeluje smirujuće, opuštajuće i uspavljujuće.

Piše: Sanja Bregović

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*