Zdrav život: Iskušajte jednu zdravu naviku svaki dan u tjednu

Zdrav život uključuje i zdrave navike, a na vama je da pokušate uvrstiti po jednu u svaki dan u tjednu.

zdrav život uključuje zdrave navike poput meditacije.

Umjesto da pokušavate poboljšati cijeli život odjednom, radije se fokusirajte na jednu jednostavnu promjenu svaki dan koja će vam pomoći da postanete opušteniji i da živite zdravije.

Jeste li i vi jedna od onih osoba kojoj su riječi „od ponedjeljka ću…“ česte u vokabularu? Tjedan startate s najboljim namjerama ali onda život uplete svoje prste. Stres, manjak vremena, gomila obaveza i dužnosti, nezadovoljstvo odnosima i drugi životni segmenti pomrse vaš naum pa lako zaboravite isplaniranu poslijepodnevnu šetnju s posla do kuće, salatu zamijenite „brzom“ hranom, o osmosatnom snu možete samo sanjati, jednako kao i o opuštajućim ritualima za odmor duha i tijela.

Ovo što slijedi možda jesu naoko mali rituali, ali zbroj njihovih dobrobiti može donijeti velike promjene. Ne zaboravite, dokazano je da kada nešto uzastopno ponavljamo 21 dan da to postaje navika. Mi vam želimo da ih prigrlite što više i da usput osmislite neke samo svoje. Krenite već danas, koji god dan u tjednu bio.

Krenite već danas: Jednostavna formula za zdravo srce i život bez straha

PONEDJELJAK: Probudite se ranije

Pod pretpostavkom da ste se za vikend uspjeli odmoriti i napuniti baterije, ponedjeljak startajte ranije nego inače. Navijete alarm svega 15 minuta ranije, a višak vremena radite bilo što zbog čega će ostatak dana proteći opuštenije. Ako ste ranoranioc, probudite se sat vremena prije. Puni sat razdvojite na tri različite aktivnosti: 20 minuta posvetite svom umu (npr. čitajte omiljenu knjigu ili rješavajte križaljke), 20 minuta tijelu (npr. njegujte kožu ili napravite vježbe istezanja) i 20 minuta duši (npr. bavite se hobijem ili osmislite odjevne kombinacije za tjedan pred vama).

UTORAK: Pustite srcu da piše

Prije spavanja, uz krevet pripremite olovku i notes pa nakon buđenja zapišite što god vam padne na pamet – vašu nestrukturalnu struju misli. Pišite bez preoblikovanja, prepravljanja, uljepšavanja i cenzuriranja, kao da to nikada nitko neće pročitati. Pomoću ovakve meditativne vrste dnevnika možete se bolje povezati sa samim sobom i lakše razumijeti vlastite osjećaje, misli i ponašanja.

SRIJEDA: Meškoljite se

Počnite se više meškoljiti i vrpoljiti dok sjedite u uredu. Lupkajte stopalima, tresite nogom u ritmu, vrtite olovku u ruci poput mažoretkinje, okrećite se na stolcu… Istraživanja pokazuju da čak i takvi sitni pokreti poboljšavaju protok krvi prema udovima. Za dodatni poticaj, ako ste u mogućnosti, pustite omiljenu glazbu.

ČETVRTAK: Pojedite kockicu čokolade

U popodnevnim satima, kada opazite pad energije i koncentracije, umjesto kavom počastite se kockicom crne čokolade. Idealna je ona crna, od najmanje 70 posto kakaa jer poboljšava kognitivne performanse, pamćenje i raspoloženje.

PETAK: Ostanite kod kuće

Umjesto druženja i izlaska, petak navečer provedite sami ili s partnerom kod kuće. Pobrinite se da tih sat-dva prođe bez ometanja. Pripremite si kupku, čitajte knjigu ili s boljom polovicom pogledajte omiljenu seriju.

SUBOTA: Boravite u prirodi

Želite li podići raspoloženje, otpustiti stres, smanjiti negativne osjećaje, poboljšati kreativnost i imunitet te napuniti baterije, isplanirajte izlet u prirodu. Nemate li vremena za cjelodnevni boravak u zelenoj oazi, ništa zato. Već i 20 minuta bivanja u tišini u prirodi, pokazalo je novo istraživanje objavljeno u znanstvenom časopisu Frontiers in Psychology, ima opuštajuće i umirujuće učinke.

NEDJELJA: Meditirajte

Kako biste se pripremili za radni tjedan, iskušajte kratku meditaciju. Ako ste početnik, iskoristite najjednostavnije pomoćno sredstvo, a to je dah. Praćenje vlastitoga disanja dio je najstarijih meditacijskih tehnika i ono nas učiti prebivati u sadašnjem trenutku, što je cilj meditacije. Čak i kratke meditativne prakse koje ‘čiste’ um od misli smanjuju stres i poboljšavaju san te stimuliraju kreativnost kako biste svježiji i opušteniji zakoračili u ponedjeljak.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*