ŠTITI JETRU I KRVNE SUDOVE, SPRJEČAVA RAK, LIJEČI KOŽNA OBOLJENJA: Ovu biljku svi trebate imati u kući, ČUDO PRIRODE!

Nutricionisti su uvjereni da pet namirnica osvajaju svijet zahvaljujući svojoj izuzetnoj hranljivosti. Na prvom mjestu je kurkuma, a slijede namirnice s proklijalim sjemenom (proklijali pasulj, hljeb s klicama žitarica, proklijali badem), zatim povrće, mlijeko bez laktoze i mahunarke.

Kurkumin ima snažno antioksidativno, protivupalno, antivirusno, antibakterijsko, antigljivično i antikancerogeno dejstvo. Američki Volstrit žurnal objavio je članak Indijski začin budi nadu u kome se navodi da je interesovanje naučnika za kurkumin naglo poraslo posljednjih godina.

Visoka hranljiva vrijednost

Osim glavnog sastojka – kurkumina, koji ima najsnažnije protivupalno dejstvo u biljnom svijetu, kurkuma sadrži i vitamine B6, C, E i K, kao i minerale kalijum, gvožđe bakar, cink, fosfor, mangan i selen. Takođe se smatra značajnim izvorom vlakana.

Dnevna preporučena količina kurkume iznosi 3-10 g ili najviše jedna supena kašika. Kod starijih osoba i djece mlađe od šest godina dnevnu dozu treba prepoloviti (pola supene kašike). Ne treba je uzimati na prazan želudac.

Otklanja probavne smetnje

Kao jedan od najjačih prirodnih antibiotika, kurkuma ne uništava crijevnu floru, već podstiče razvoj korisnih bakterija, ublažava nadutost i gasove, poboljšava apsorpciju u crijevima i ima detoksikacijski efekat na crijeva. Novija istraživanja potvrđuju da kurkuma, zahvaljujući protivupalnom dejstvu, može pomoći u liječenju Kronove bolesti i ulceroznog kolitisa. Njeno antigljivično djelovanje korisno je i u liječenju kandide. Efikasna je i kod hronične dijareje i nadimanja. Upotrebljava se tako što se jednom dnevno kafena kašičica kurkume u prahu razmuti u čaši vode i popije.

Pomaže kod prehlade i gripa

Zahvaljujući protivupalnom dejstvu kurkumina, ova biljka je dragocjena pomoć kod bolova u grlu, jer sprječava razmnožavanje bakterija. Tri-četiri puta dnevno uzmite rastvor od pola kašičice kurkume i 0,3 dl toplog mleka. Za ispiranje grla koristi se rastvor od po pola kašičice kurkume i soli u čaši tople vode. Kurkuma takođe otklanja neugodan zadah iz usta i liječi bolesti desni.

Blagotvorna za zglobove

Radi snažnog protivupalnog dejstva, posebno se preporučuje kod reumatoidnog artritisa. Brojne kliničke studije pokazale su da kurkuma smanjuje jutarnju ukočenost i oticanje zglobova. Za razliku od klasičnih lijekova na bazi kortikosteroida koji mogu uzrokovati teške nuspojave, kurkuma je odlična prirodna zamena ili dopuna lijekovima za bolesti zglobova i kostiju.

Liječi kožne bolesti

Ova biljka je djelotvorna i kod kožnih oboljenja, posebno ekcema i psorijaze. U tu svrhu može se uzimati oralno ili dermalno, u vidu obloga koji se pripremaju od kurkumine paste (u 1,5 dl vode prokuva se 40 g kurkume). Pomiješana sa sokom aloje, ova pasta pomaže i kod opekotina.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*