SIMPTOMI KOJI UKAZUJU NA GLAUKOM: Ako ih prepoznate, odmah idite na pregled kod očnog ljekara

Ukoliko primijetite ove simptome posjetite ljekara, kako bi se problem uvideo na vrijeme i započelo adekvatno liječenje. Glaukom je skup bolesti optičkog živca koja dovodi do oštećenja očnog nerva i retine, čija je posljedica oštećenje u vidnom polju, i na kraju potpuni gubitak vida i slijepilo. Ova bolest nastaje kada u oku ima previše tečnosti, tj kada je povišen očni pritisak. Da bi oko imalo stalni tonus, pritisak mora biti u granicama normale, a normalne vrijednosti su od 10 do 21 mmHg i variraju u toku dana.

Postoji više tipova glaukoma – primarni (glaukom otvorenog ugla i glaukom zatvorenog ugla), sekundarni glaukom i glaukom bez pritiska. Kod glaukoma otvorenog ugla porast očnog pritiska je postepen. Nema bolova, a pacijenti se uglavnom javljaju lekaru zbog slabljenja vida. Glaukom otvorenog ugla se često otkriva slučajno, na rutinskom pregledu kod oftalmologa.

Glaukom zatvorenog ugla je, s druge strane, akutna forma i kod njega postoje izraženi simptomi. U pitanju je, prije svega, jak bol u predjelu slepoočnice i cijeloj polovini glave, pojava duginih boja oko sijalice, a sve je često praćeno mučninom i povraćanjem. Kapci su otečeni, rožnjača je zamućena i neosjetljiva na dodir, a očni pritisak je visok.Ukoliko ovi simptomi dugo traju može doći i do gubitka vida, zbog čega je potrebna hitna intervencija oftalmologa. Glaukom je hronična, spora progresivna bolest, koja, ukoliko se otkrije i leči na vreme neće ugroziti vid i kvalitet života oboljele osobe i neće dovesti do gubitka vida i sljepila.
Kada je riječ o glaukomu, u rizičnu grupu spadaju sljedeće kategorije ljudi:
– Osobe starije od 60 godina
– Kratkovide osobe
– Osobe oboljele od šećerne bolesti
– Pozitivna porodična anamneza (rođaci oboleli od glaukoma).

Izvor: Lepa&Srećna

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*