DOKTOR UPOZORAVA: Klima uređaji nam uništavaju zdravlje, smiju se koristiti jedino na OVAJ NAČIN

Doktor Vladan Jovićević, prilikom gostovanja u jutarnjem programu “Novo jutro”, istakao je da prekomjerno korišćenje klima uređaja može da izazove ozbiljne zdravstvene probelem
Bilo da su visoke ili niske temperature, klime rade sve vreme, a doktor objašnjava da stalna upotreba može izazvati zatezanje mišića zbog nagle promjene temperature.

– Kritično je kada hladan vazduh duva u neku zonu tijela, i onda dobijate bolan grč mišića – kaže dr Jovićević. Kako dodaje, ukoliko se znojavi nađemo u nekom rashlađenoj prostoriji, takođe može da dođe do grča. Kada se radi o paljenju klima u zimskom periodu, telo se navikne na tu temperaturu, pa pri izlaženju na vazduh i rashlađivanju, desi se da mišići zabole.

– Pregrijane i mokre zone su najkritičniji i podložne grčevima. Mišić se može opustiti kada se smirimo, opustimo, izmasiramo, ili odradimo fizikalnu terapiju – kaže Jovićević. Jovićević dodaje da se neki grčevi mogu lako izliječiti, ali je prevencija najbolja solucija, dodajući da nikako ne treba da boravi direktno ispod klime.
– Povremeno isključite klimu ili noću smanjite temperaturu – dodaje Jovićević. Jovićević potom objašnjava da su ljudi koji nose peškire oko vrata, pronašli odličnu alternativu kada je u pitanju borba protiv vrućine. Kako dodaje, peškir upija znoj, a na taj način tijelo, uprkos visokim temperaturama ne može da se pregrije.

Novi.ba/Alo.rs

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*