Provjerite, kažu da je ovo najzdraviji hljeb na svijetu, i pravi se bez brašna!

Ovaj hljeb stimuliše stvaranje crvenih krvnih zrnaca i hemoglobina, pospešuje uklanjanje kancerogenih i toksičnih materija iz organizma, kao i viška holesterola, a preporučuje se i radi prevencije dijabetesa, arteroskleroze, celulitisa.

Ova vrsta hljeba pravi se od proklijalih zrna pšenice, uz minimalni dodatak kvasca i soli, bez aditiva, konzervansa i sličnih materija.

Sve ostale vrste hljeba razlikuju se od ovog, pre svega po tome što sadrže brašno niske biološke vredenosti, sa svojstvima koje ljudski organizam praktično ne može da usvoji.

Ovaj hljeb bez brašna je hranljiv kao i svi ostali pekarski proizvodi, ali i obiluje bogatstvom proteina, vitamina, aminokiselina, masti, ugljenih hidrata i raznih minerala. Samo sadržaj hranljivih vlakana je dvadeset puta veći nego u hljebu koji je uobičajen u širokoj potrošnji.

Redovno konzumiranje ovog hljeba stimuliše stvaranje crvenih krvnih zrnaca i hemoglobina, pospešuje uklanjanje kancerogenih i toksičnih materija iz organizma, kao i viška holesterola, a preporučuje se i radi prevencije dijabetesa, arteroskleroze, celulitisa.

Da ne dužimo dalje dobrih strana je previše da bi se sve nabrojale, a loše strane, pa jednostavno ih nema.Na ukus se treba pomalo navići jer ovo ipak nije tipičan meki ,naduvani beli hljeb.Ali je zato sve ono što beli hljeb nije.

SASTOJCI300 g pšeničnog zrna100 g ječmenih pahuljica2 supene kašike susama2 supene kašike lanenog semena2 supene kašike suncokretovog jezgra 1 kafena kašikica soli1/2 svjež kvasac+50 mil vode

– Proces izrade ovog neobičnog hljeba je malo poduži,ali stvarno ne traži mnogo vremena da se izradi.Počinje tako što pšenicu prelijemo vodom.Pšenica stoji u vodi tri dana sve dok ne počne da isklijava.Voda se povremeno menja da se pšenica ne bi ukiselila.

– Nakon tri dana pšenicu ocedimo od vode i u malim količinama meljemo mašinom za mlevenje mesa ili u blenderu.Na kraju se dobija masa slična testu.

-U samlevenu pšenicu dodajemo pahuljice po izboru ja sam koristila ječmene .Pahuljice se prvobitno natope mlakom vodom koju kada omeknu stiskanjem dobro ocedimo.

– Masi možemo dodati i razne semenkice po izboru recimo seme suncokreta, lana i susama koje blago popržimo na suvom tiganju pre dodavanja u masu za hljeb.

– U 50 ml vode umešamo pola svežeg (količina je opcionalana može i ceo,mada ja zbog ukusa stavljam samo pola)kvasca sa kašikicom šećera.Kada kvasac nadođe dodamo ga masi za hljeb i zamesimo rukom.Nema potrebe za dodavanjem dodatne količine vode jer je sama pšenica bila dovoljno vlažna.

Masi za hljeb dodamo i kašiku soli, dobro sve sjedinimo i izručimo u kalup za pečenje da odstoji oko 30 min.Naj bolje je koristiti silikonske kalupe jer tada nema potrebe za dodavanjem bilo kakvih masnoća.Dok se masa odmara kalup prekrijemo sa vlažnom krpom da se ne bi stvorila korica pre pečenja.

– Rernu zagrejemo na 220 stepeni celzijusa.Pre pečenja u rernu ubacimo nekoliko kockica leda da bi se rerna zaparila , što omogućava kvascu da još malo digne hljeb pre nego što očvrsne kora.hljeb pečemo oko 45-50 min.Naj bolje je pečenost proveriti drvenim štapićem kao i kod pečenja kolača.

Posluživanje

Nakon što se hljeb ohladi uvijemo ga u tegljivu foliju i čuvamo u frižideru.hljeb možemo raspodeliti i na dnevne porcije i zamrznuti i koristiti po potrebi.

Izvor: coolinarika

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*