PRIMIJETILI STE DA SE NAGLO DEBLJATE – 8 SIMPTOMA BOLESTI ŠTITNE ŽLIJEZDE: Ovako vas tijelo upozorava

Štitna žlijezda, leptirasta žlijezda u vratu, proizvodi hormone ključne za metabolizam i aktivnost mozga, pa neuravnotežen rad štitnjače može da uzrokuje brojne zdravstvene probleme.

Tri najčešće bolesti povezane sa štitnom žlezdom su hipotireoza, hipertireoza i stvaranje takozvanih nodula u ovom organu. Svaki problem pogađa organe na različite načine, međutim imaju zajedničke simptome koji nas mogu upozoriti.

Mnogi ove znakove koje nam tijelo šalje zanemare ili pomiješaju sa nekim drugim oboljenjem. Ljekari upozoravaju da ukoliko primijetite barem 2 simptoma, obavezno se javite ljekaru i provjerite stanje štitne žlijezde.

1. Nagle promjene u težini

Neobjašnjiva promjena u telesnoj težini je jedan od najčešćih znakova poremećaja rada štitne žlijezde. Gojenje može biti signal niskog nivoa tiroidnih hormona, stanja koje se zove hipotireoza. Nasuprot tome, ako se proizvodi više tiroidnih hormona nego što je telu potrebno, možete neočekivano izgubiti na težini. Ovo stanje je poznato kao hipertireoza. Hipotireoza je daleko češća pojava.

2. Promjene u pulsu

Tiroidni hormoni utiču na gotovo svaki organ u tijelu. Između ostalog utiču i na to koliko brzo srce kuca. Ljudi sa hipotireozom mogu primetiti da im je puls sporiji nego obično, dok hipertireoza može izazvati ubrzan rad srca. Hipertireoza takođe može izazvati povećan krvni pritisak i osjećaj jakog lupanja srca.

3. Neobjašnjiv osjećaj težine i mentalni zamor

Ako se bez posebnog razloga osećate nervozno i neuravnoteženo, možda imate hiperaktivnu štitnu žlezdu koja čak može da prouzrokuje napade panike. A zbog nedovoljnog rada štitnjače mogu da se pojave osjećaj mentalne “zamagljenosti“, potištenost, zaboravljivost i poteškoće sa koncentracijom.

4. Gubitak kose

Gubitak kose je još jedan znak da možda Vaši tiroidni hormoni nisu u ravnoteži. I hipotireoza i hipertireoza mogu da dovedu do opadanja kose. U većini slučajeva, kosa ponovo izraste kada se poremećaj štitnjače izliječi.

Drugi simptomi hipotireoze mogu biti: suha koža i lomljivi nokti, utrnulost ili peckanje u rukama, zatvor, bolne menstruacije.

Drugi simptomi hipertireoze: slabost mišića, ili drhtanje ruku, problemi sa vidom, dijareja, neredovne menstruacije.

5. Iznenadni bol u raznim dijelovima tijela

Iznenadan bol u mišićima, zglobovima, tetivama može ukazivati na homonalni poremećaj.

6. Problem sa reproduktivnim sistemom

Hormonska neravnoteža može prouzrokovati probleme sa začećem, jake menstruacije, ali i nestanak želje za se*som.

7. Grlo/glas

Ako imate problema sa štitnom žlijezdom, vjerovatno su žlijezde natečene što može prouzrokovati grlobolju, promuklost, hrkanje i td.

Ako imate viši broj ovih navedenih simptoma, ne odugovlačite, već se na vrijeme javite ljekaru kako biste pristupili adekvatnom liječenju.

8. Prekomjerno znojenje

Osjećaj vrućine i obilno znojenje čak i u situacijama bez stresa i napora, mogu biti znakovi hiperaktivne štinjače. Hipertireoza ubrzava metabolizam, pa se telo “pregrijava“.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*