OVA NAMIRNICA JE SPAS, A MNOGI NE ZNAJU KOLIKO JE KORISNA: Njegova zdrava svojstva nadilaze moći mnogih biljaka!

Zbog fermentacije kojoj je podvrgnut, kiseli kupus ima zdravstvene koristi koje su daleko veće od onih koje ima svež kupus i bogat je vitaminima C i K1, gvožđem, folatima, manganom, bakrom i kalijumom.

Od svih zdravstvenih dobrobiti, stručnjaci posebnu pažnju posvećuju tome kako fermentisani kupus deluje na varenje, srce i telesnu težinu.

Kiseli kupus poboljšava varenje

Jedna porcija kiselog kupusa ima 2 grama vlakana – hranljive materije za koju se zna da pomaže u procesu varenja. Za osobe koje imaju problem sa opstipacijom (zatvorom), vlakna povećavaju težinu i veličinu stolice i omekšavaju je, a tako se olakšava i mokrenje. Ljude koje muči dijareja, vlakna mogu da pomognu tako što apsorbuju višak vode i učvršćuju stolicu.

Kiseli kupus održava dobar nivo holesterola i čuva zdravlje srca

Postoji niz faktora koji podržavaju zdrava svojstva kiselog kupusa. To što je bogat vlaknima i dobar izvor korisnih probiotičkih bakterija čini kiseli kupus korisnim za balansiranje, održavanje zdravog nivoa holesterola. Kupus je takođe dobar izvor kalijuma, koji zajedno sa probioticima može da spusti visok krvni pritisak i održava ga u normalnim granicama.

Kupus je takođe izvor vitamina K2 koji pomaže u sprečavanju nakupljanja naslaga kalcijuma u ​​arterijama, što je mogući uzrok ateroskleroze. Ateroskleroza je proces koji zahvata obično velike i srednje velike arterije i izaziva promene na unutrašnjem zidu arterija, koje se sastoje od nakupljanja masnoća, delova mrtvihćelija, raznih produkata krvi i kalcijuma.

Vremenom dolazi do zakrčenja, arterije postaju tvrde i krute, odnosno neelastične i smanjuje se protok krvi kroz arterije. Posledica toga je umanjeno snabdevanje organizma krvlju i kiseonikom.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*