Hrana koja liječi: Ljuta papričica čudo od namirnice, evo za šta je sve dobra

Najzdravije Sagorijevaju kalorije, štite srce, pomažu kod bolova u stomaku i čine nas sretnim. Većina ljudi ipak voli umjereno ljuti ukus koji poboljšava hranu

Svoj ljuti ukus papričice duguju posebnom sastojku koji se zove kapsaicin. Što više kapsaicina sadrži, paprika je ljuća. Kapsaicin papričicama daje ne samo ljutinu nego i posebna ljekovita svojstva, zbog kojih ih možemo svrstati među najzdravije namirnice na svijetu.

SPRIJEČAVAJU BOL

Najnovija istraživanja potvrđuju da ljute papričice djelotvorno smanjuju bol izazvan artritisom, psorijazom i dijabetičkom neuropatijom.

KORISNE ZA KARDIOVASKULARNI SISTEM

Ljute papričice smanjuju nivo holesterola i triglicerida i sprječavaju stvaranje krvnih ugrušaka. Kulture koje široko primjenjuju ljute papričice imaju mnogo manji procenat srčanih bolesti, moždanog udara i tromboze.

DJELUJU PROTIVUPALNO

Zahvaljujući kapsaicinu, ljute papričice imaju protivupalna svojstva. Kapsaicin snažno blokira materiju koja je povezana sa upalnim procesima u organizmu. Redovnim konzumiranjem ljutih papričica može se smanjiti pojava artritisa.

JAČAJU IMUNITET

Jarkocrvena boja čili papričica svjedoči o visokom sadržaju beta-karotena, ili pro-vitamina A. Samo nekoliko kašičica čilija dnevno daje tijelu ekstradoze vitamina C i A, koje su bitne u prevenciji infekcija.

SPRJEČAVAJU ČIR NA ŽELUCU

Ranije se smatralo da unos ljute hrane uzrokuje čireve na želucu. Danas je potvrđeno da ljute papričice ne samo da ne uzrokuju čireve nego ih sprečavaju tako što ubijaju štetne bakterije i stimulišu stvaranje zaštitnih želudačnih sokova.

POBOLJŠAVAJU PROBAVU

Prema ajurvedi, ljuti ukus stimuliše apetit i poboljšava probavu. Hrana koja se dobro vari daje tijelu neophodne nutrijente i energiju, dok hrana koja se sporo vari, stvara toksine. Zbog toga, prema ajurvedi, dobra probava je ključna za naše zdravlje, prenosi “Kurir“.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*