BILJKA KOJA LIJEČI DEPRESIJU, TJERA STRES, UMIRUJE NAPETE NERVE..

Kantarion se koristi kao antidepresiv, sedativ i antibiotik. U poslijednje vrijeme kantarion postaje sve popularniji kao sredstvo u borbi protiv depresije, a brojna naučna istraživanja potvrđuju ovakvu upotrebu
Kantarion – Hypericum perforatum, odnosno kantarion je biljka koja raste po pašnjacima, livadama, uz puteve i na napuštenim zemljištima. Biljka je zeljasta, uspravne stabljike sa veoma razgranatim gornjim dijelom. Listovi su sitni, nasuprotni, jajasti i bez peteljke. Na vrhu stabljike nalaze se zlatnožuti cvijetovi, bogato razvijeni, koji čine cvasti. Može narasti i do 70 cm u visinu.

Skupljamo gornji dio biljke od jula do septembra. Sušimo ga u hladu, na tavanu.

Drugi nazivi za ovu biljku su gospina trava, ivanje zelje, krv sv. Ivana, gorač, zvončić, strašno zelje, bogorodičina trava, sentjanzovka.

Kantarion se koristi kao antidepresiv, sedativ i antibiotik. U poslijednje vrijeme kantarion postaje sve popularniji kao sredstvo u borbi protiv depresije, a brojna naučna istraživanja potvrđuju ovakvu upotrebu. Primenjuje se kod blagih i umerenih depresija. U poređenju sa antidepresivima kantarion je jednako efikasan, a ima manje neželjenih dejstava. Koristi se kod depresije, poremećaja raspoloženja u menopauzi, opsesivno-kompulsivnog poremećaja, anksioznosti i sezonskih depresija. Za kantarion se kaže da je sunčev cvijet jer tokom godine sakuplja sunčevu svijetlost, a nama je daje u tamnim mjesecima. Stoga se čini opravdanom upotreba kantariona naročito u zimskom periodu kada smo skloni opadanju živodne energije i blažim oblicima depresije, upravo zbog nedostatka sunčeve svijetlosti.

U Njemačkoj je kantarion odobren za upotrebu kod blagih i umjerenih depresija i ne može se naći u slobodnoj upotrebi kao kod nas. Razlog je u tome što kantarion veoma često interaguje sa drugim lijekovima i pospješuje njihovo ubrzano izlučivanje iz organizma jer ubrzava metabolizam. Ne smije se koristiti sa benzodiazepinima, imunosupresantima, antiaritmicima, beta-blokatorima i blokatorima kalcijumovih kanala, statinima, kontraceptivima. U kombinaciji sa antidepresivima i opijatima može biti opasan po život.

Ranije se smatralo je da glavna akrivna supstanca kantariona hipericin, međutim najnovija istraživanja ukazuju na to da dejstvo kantariona umnogome zavisi i od drugih njegovih komponenti, naročito od hiperforina. Ova supstanca djeluje tako što sprečava razvoj penicilin i meticilin-rezistentnih Staphylococcus aureus. Novija istraživanju ukazuju i na pozitivne efekte ove supstance u liječenju alkoholizma. Iz kantariona je izolovan i melatonin, koji se luči u organizmu radi uvođenja u san i održavanja sna, pa je tako određeno kako kantarion djeluje kod nesanice.

Kantarion takođe smanjuje i upalne procese kože. Kantarion djeluje protiv brojnih Gram pozitivnih i Gram negativnih bakterija. Potrebno je voditi računa kod primene kantariona u ljetnjim mjesecima jer je fotosenzitivan i može odreagovati sa sunčevom svetlošću kod spoljnje upotrebe. Dakle, ukoliko ga primjenjujemo u ljetnjim mjesecima nije poželjno da nam koža bude izložena sunčevim zracima jer mogu nastati opekotine.

U narodnoj medicini kantarion se koristi u obliku čaja kod bolesti jetre, bubrega, želuca, čira na dvanaestopalačnom crijevu i kod ženskih bolesti.

Čaj se priprema tako što se kašičica sušene biljke prelije sa 2 dl proključale vode. Uzima se ujutru prije jela i uveče pred spavanje po šolja.
Čaj od kantariona blagotvorno deluje kod: menstrualnih bolova, blage depresije, poremećaja raspoloženja u menopauzi, nesanice (čaj se pije uveče,prije spavanja), gastritisa i čira na želucu, bolesti jetre, upale mokraćne bešike, inkontinencije kod odraslih i noćnog mokrenja kod dece, infekcija usne duplje.

Kada se dvije kašike ove biljke prelije sa 3dl vode i ostavi da odstoji 12 do 16 sati dobija se lijek za sve unutrašnje bolesti. Šoljica sa malo meda svaki dan , duže vrijeme učiniće da nestanu bolovi u zglobovima i leđima, problemi sa reumom, otekline i iščašenja.

I naravno svima poznato ulje od kantariona, dobija se tako što se u bocu stavi četiri jedaće žlice isjeckanog sviježeg kantariona i to se prelije sa pola litre maslinovog ulja, hladno cijeđenog. Ostavi se da stoji na suncu 40 dana, a potom se procijedi i čuva u tamnoj bočici. Ovakvo ulje može trajati do dvije godine.

Ovo ulje se koristi kod liječenja svih vrsta opekotina na koži, ali se koristi i za masiranje kod bolova u zglobovima i leđima, kao i kod reume.
Poznato je i da ulje kantariona može pomoći i pri uklanjanju akni, tako što se svako veče pred spavanje lice očisti i ulje se namaže na problematična područja.

Budući da je ulje prilično masno, možemo izraditi i kremu od kantariona. Na 2dl ulja doda se 20 g istopljenog voska. Možemo koristiti domaći žuti vosak, a možemo kupiti i bijeli u apoteci. Može se nasuti i malo eteričnog ulja u ovu smijesu ukoliko želimo da krema ima i lijep miris. U te svrhe se može upotrijebiti bilo koje eterično ulje biljaka kao što su lavanda ili ruzmarin. Uliti u bočicu ili kutijicu koju smo namjenili za ovu kremu i ostaviti da se ohladi. Ova krema se može koristiti i svaki dan za njegu kože, jer kantarion povoljno utiče i na ten.

Napomena
Kantarion ne bi trebalo da koriste trudnice i mala djeca.
Potrebno je konsultovati se sa ljekarom o upotebi kantariona zbog interakcije sa drugim lijekovima.

SvjetloDunjaluka

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*