10 namirnica koje vaša štitnjača jako voli, i dvije koje biste trebali izbjegavati

Ne postoji određena prehrana za tretiranje bolesti štitnjače, ali postoje namirnice koje vam mogu pomoći da se osjećate gore, ili bolje.

Štitnjača je glavna energetska žlijezda i regulator rada svih tjelesnih stanica jer hormoni koje proizvodi direktno utječu na stanični metabolizam. No, na štitnjaču, kao i na druge tjelesne sustave, direktno utječe i prehrana te tako postoje namirnice koje pomažu u funkcioniranju štitnjače, ali i one koje joj štete. Evo koje biste namirnice trebali uvrstiti u prehranu.

1. ALGE

Štitnjača treba jod kako bi pravilno funkiocnirala, a ako ge ne unosite u organizam, riskirate i bolesti štitnjače. Puno je vrsti algi, pa tako i udio joda u njima varira. Prema pisanju stručnjaka, porcija od 1 grama može sadržavati i 11 posto dnevne potrebe organizma, no kako su one tako bogate jodom, ne trebate jesti sushi svakog dana. Previše joda može biti jednako štetno za štitnjači.

2. BRAZILSKI ORASI

Oni su puni još jednog nutrijenta koji pomaže pri regulaciji hormona štitnjače, a to je selen. Dobro je zapamtiti da je dnevni potrebni unos jednak 55 mikrograma, a maksimalna unos može biti 400. Previše selena može uzrokovati neugodan zadah.

3. MLIJEKO

Najčešće se dnevno unos joda svodi na konzumaciju mlijeka, barem tako tvrde istraživanja. Ako popijete 1 šolju mlijeka s malo masnoća, unijeli ste trećinu onoga što organizam treba.

4. PILETINA I GOVEDINA

Cink je još jedan ključan nutrijent za zdravlje štitnjače, a tijelo ga treba za proizvodnju hormona. Ako uzimate premalo cinka, može doći do hipotireoze. No, ako se razvije, može isto tako doći do manjka cinka u organizmu jer hormoni pomažu apsorbirati ovaj minera.

5. RIBA

Kako se jod nalazi u solima i morskoj vodi, istraživanja su potvrdila kako osobe koje žive u unutrašnjosti kontinenta imaju nedostatak ovog nutrijenta. No bez panike, možete stvar riješiti ribom. Pečeni bakalar će sadržavati oko 99 mikrograma joda, tuna u konzervi je isto dobar odabir.

6. RAKOVI I ŠKOLJKAŠI

Jastog i škampi su predstavnici dobrog izvora joda, 4 manja škampa sadrže 20 posto više od potrebnog dnevnog unosa joda.Uz to su dobar izvor cinka, koji ne može škoditi.

7. JAJA

Jedno veliko jaje sadrži oko 16 posto joda i 20 posto potrebne dnevne količine. Ako vam doktor nije savjetovao suprotno, pojedite cijelo jaje jer se većina nutrijenta nalazi u žutanjku.

8. BOBIČASTO VOĆE

Dobra prehrana za štitnjaču je ipak malo više od samog unosa joda i selena. Namirnice bogate antioksidantima su također dobre za vašu štitnjaču.

9. SOJA

O tome je li dobra za zdravlje štitnjače se još raspravlja. Neka istraživanja govore kako može loše utjecati ako imate neke bolesti štitnjače. Ako vam liječnik nije savjetovao drugačije, od jedne porcije soje nećete štetiti organizmu.

KOJE NAMIRNICE IZBJEGAVATI?

1. Pržena i procesuirana hrana

Njome nećete ništa dobroga unijeti u organizam, ali ćete zato unijeti puno više natrija nego ste planirali, a znamo kakve posljedice ostavlja na zdravlje.

2. Gluten

Ovo se odnosi na one koji ga ne podnose, a prema istraživanjima, veliki broj pacijenata s bolestima štitnjače ima i celijakiju.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*