ZNAKOVI NA TIJELU KOJI UKAZUJU DA IMATE KRVNI UGRUŠAK: Može doći do vašeg srca i pluća, REAGUJTE DOK NIJE KASNO

Krvni ugrušci su nakupine krvi koje su se promijenile iz tekućeg stanja do stanja u obliku gela. Najčešće ne štete vašem zdravlju, jer štite vaše tijelo od krvarenja kada se posječete.

Međutim, kada se krvni ugrušci pojave duboko u venama, mogu biti veoma opasni.

Opasna vrsta ugrušaka naziva se dubokom venskom trombozom (DVT). Posebno je opasno kada se krvni ugrušak kreće i dođe do pluća ili srca.

U nastavku pogledajte najčešće simptome na koje trebate obratiti pažnju:

1. LUPANJE SRCA

srce

Ako imate krvni ugrušak u plućima, možda ćete osjećati pritisak u plućima. U ovom slučaju, tahikardija može biti uzrokovana niskom razinom kisika u plućima. Slijedom toga, vaše srce pokušava nadoknaditi nestašicu i počne brže i brže da radi.

2. KRATKOĆA DAHA

Ako ste odjednom shvatili da vam je vrlo teško da duboko udahnete, to može biti simptom krvnog ugruška u plućima, što se naziva plućna embolija.

3. KAŠLJANJE BEZ IKAKVOG RAZLOGA

Ako ponekad imate neočekivane napade suhog kašlja, kao i otežano disanje, povećanu brzinu otkucaja srca i bol u prsima, to bi moglo značiti da imate krvni ugrušak u plućima. Možda ćete također iskašljavati sluz i čak i krv.

4. BOL U GRUDIMA

Ako osjetite bol u prsima kad duboko dišete, to bi mogao biti jedan od simptoma plućne embolije.

Bol u prsima obično je oštra, a lako možete misliti da imate srčani udar. Glavna razlika između njih je da PE uvijek pogoršava disanje. U svakom slučaju, trebali biste nazvati hitnu odmah, jer posljedice mogu postati kobne.

5. JAKO CRVENILO NA NOZI

Crvene ili tamne tačke na vašoj koži koje se bez razloga pojavljuju, mogu biti simptom krvnog ugruška u vašoj nozi. Također, možete osjetiti toplinu na ovom području, čak i bolove dok istegnete prste prema gore.

6. BOL U RUCI ILI NOZI

Iako je obično potrebno imati nekoliko simptoma za dijagnosticiranje krvnog ugruška, nepogrešiv znak te ozbiljne bolesti koju možda imate je bol. Bolovi iz krvnog ugruška mogu se lako zamijeniti grčem mišića, ali takva vrsta boli češće nastaje kada hodate ili savijate noge prema gore.

7. OTEKLINA
Ako ste odjednom primijetili da je jedan od vaših gležnjeva otečen, to može biti upozoravajući simptom krvnog ugruška. Ovo se stanje smatra hitnim slučajem, jer se ugrušak može osloboditi u bilo kojem trenutku i doći do jednog od vaših organa.

8. CRVENE MRLJE NA KOŽI

Jeste li primijetili crvene pruge koje se iznenada pojavljuju duž vaših vena? Osjećate li toplinu kad ih dodirete? To su upozoravajući znakovi i potrebna vam je hitna medicinska pomoć.

9. POVRAĆANJE

Povraćanje može biti znak da ima krvni ugrušak u trbuhu. Ovo se stanje naziva mesenterijska ishemija, i obično je povezana s teškom boli u području abdomena. Ako crijeva ne dobivaju dovoljno krvi, također možete osjetiti mučninu i čak imati krv u stolici.

10. POTPUNO ILI DJELOMIČNO SLJEPILO

Gubitak vida smatra se hitnim slučajem, pogotovo ako imate takve dodatne simptome kao vrtoglavicu i probleme s održavanjem ravnoteže.

Ako primijetite neki od ovih znakova, posavjetujte se s liječnikom što je prije moguće. Ne zaboravite da krvni ugrušak može biti smrtonosan ako se ne tretira pravilno.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*