ISPRAVAK VIJESTI: Ne, med i kopriva ne liječe anemiju i migrene

Ispravljeno 18.09.2023.

Prethodno smo na našem portalu objavili članak sa tvrdnjom da med i kopriva liječe migrene. Također smo naveli recept za koji se tvrdi da uspješno liječi anemiju. Ove činjenice je portal Raskrinkavanje.ba u svojoj analizi ocijenio kao prenošenje lažnih vijesti i pseudonauku.

Migrene su neurološki poremećaj koji izaziva, između ostalog, snažne glavobolje. Nije poznato šta tačno uzrokuje migrene. Postoje različiti okidači za pojavu simptoma, kao i različiti faktori rizika za razvoj samog poremećaja. Nažalost, migrene nisu izlječive. Tretiranje migrena usmjereno je na zaustavljanje simptoma i preveniranje budućih napada. Kako se na stranici zdravstvene institucije Mayo Clinic navodi, postoji više lijekova kreiranih za tretiranje migrena. Ovi lijekovi mogu se svrstati u dvije kategorije: lijekovi koji ublažavaju bolove i lijekovi koji preveniraju napade. Tretman će zavisiti od učestalosti i ozbiljnosti napada. Potpuno izlječenje od ovog poremećaja, pak, nije moguće.

Shodno tome, nije utemeljeno tvrditi da bilo koja namirnica liječi migrenu. Kao i u slučaju anemije, ne postoje nikakvi kredibilni naučni dokazi da je kombinacija meda i koprive ikada proučavana u svrhe liječenja ili preveniranja migrene.

Anemija predstavlja zdravstveno stanje u kom ljudsko tijelo ne proizvodi dovoljno crvenih krvnih zrnaca koja su zadužena za prenošenje kiseonika u tkivo. Postoje brojne vrste anemije, uglavnom zavisno od njenog uzročnika. Neke od njih su anemija do koje dolazi usljed nedostatka vitamina, aplastična anemija, anemija usljed nedostatka gvožđa, anemija srpastih ćelija i talasemija.

I dok ova bolest često jeste kratkoročna i laka za tretiranje, postoje i slučajevi u kojima ona može biti veoma ozbiljna i zahtijevati kompleksno liječenje. Stoga nije utemeljeno tvrditi da med i kopriva “liječe” anemiju,niti da generalno postoji bilo kakav univerzalni lijek, bilo za liječenje ili preveniranje ove bolesti.

Tačno je, pak, da je kopriva bogata gvožđem, zbog čega može biti korisna kod tretiranja nekih vrsta anemije. Ipak, čak i sam sadržaj gvožđa zavisiće od toga gdje je konkretna biljka uzgajana i na koji način. Podaci o njenim zdravstvenim benefitima su ograničeni, ističe se na stranici Medical News Today.

Med, takođe, sadrži određenu dozu gvožđa te se preporučuje kao dio prehrane za osobe koje pate od anemije uzrokovane nedostatkom gvožđa. On se, pak, ne može smatrati lijekom za ovu bolest. Pretraga pokazuje da ne postoje nikakvi kredibilni naučni dokazi da je kombinacija ove dvije namirnice proučavana u svrhe liječenja anemije.

Izvinjavamo se čitaocima na prenošenju lažne vijesti.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*