Svako jutro popijte jednu kašiku maslinovog ulja! Izgubit ćete na kilaži, ali TO NIJE ONO NAJBOLJE!

Maslinovo ulje sadrži mnogo makronutrijenata, masnih kiselina i vitamina. To je vrlo vrijedan proizvod za naše zdravlje. Toliko puta smo slušali o hranljivim, ali i ljekovitim svojstvima ulja od maslina, sa naglaskom na ekstra djevičanskom hladno cijeđenom maslinovom ulju, koje svi nutricionisti preporučuju kao dragocjen dio svakodnevne ishrane.

Ono obiluje vitaminima, masnim kiselinama, i drugim sastojcima koji su našem organizmu neophodni za normalno funkcionisanje. Upravo zbog toga, samo jedna kašika ovog ulja dnevno može učiniti čuda za vaše cjelokupno zdravlje, a konkretno na koje sve njegove segmente utiče, biće tema kojom ćemo se djetaljnije baviti u nastavku.

Saznajte kojih je to 8 razloga zbog kojih treba da uzimate maslinovo ulje na prazan stomak. Do sada smo uglavnom pisali o upotrebi maslinovog ulja kao dijela njege i rutine uljepšavanja, a ovog puta ćemo se više baviti širom slikom, odnosno benefitima po cjelokupan ogranizam. Jedna supena kašika ujutru na prazan stomak donosi višetruku koristi ljudskom zdravlju. Maslinovo ulje sadrži vitamine A, D, E, i K, omega 3 masti, odnosno mononezasićene masne kiseline, i snažan je antioksodans.

Poboljšava funkcije sistema za probavu: Sistem za varenje jedan je od ključnih za funkcionisanje organizma, a s obzirom na to da je često podložan različitim stanjima koja podrazumjevaju neregularnosti u njegovom radu, treba dodatno povesti računa.

Maslinovo ulje utiče na održanje crevne flore, pa samim tim spriječava različite upalne procese, koji mogu voditi ka bolestima crijeva, poput ucliceroznog kolitisa i sl, poboljšava probavu, a kako su brojna naučna istraživanja pokazala – smatra se i preventivom od nastanka kancerogenih ćelija.

Pozitivan uticaj na kožu, kosu, nokte i kosti: Kao što smo maloprije pomenuli, već smo pisali o funkciji maslinovolj ulja u okviru rutine uljepšavanja – ono hrani, hidrira, čisti kožu, usporava njeno starenje, utiče na to da kosa bude zdrava i jaka, poboljšava kvalitet noktiju – utiče na njihov rast i spriječava listanje, i što je najvažnije – poboljšava stanje koštanog sistema, te se smatra preventivom mnogih oboljenja ovog tipa, kojima su pogotovo sklone pripadnice ljepšeg pola.

Iako postoje brojne maske i tretmani za kosu i kožu koji su na bazi maslinovog ulja, najbolji rezultat se i dalje postiže unutrašnjom upotrebom.

Regeneriše jetru: Dobro je poznato koliko je važna uloga jetre za funkcionisanje cijelog organizma, jer ona ima funkciju prečišćavanja i oslobađanja od šetnih materija. Stoga, potrebno je povesti računa o njenom zdravlju i konzumirati one namirnice koje doprinose očuvanju njenih funkcija i njenoj regeneraciji.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*