Stvorena za čovjeka: Svi dijelovi koprive imaju ljekovita svojstva, riješite se glavobolje i ekcema

Jeste li ikada razmišljali zašto nas kopriva opeče kad je dirnemo? Odgovor leži u žarućim iglicama kojima je obložena njena površina, a služe koprivi kao zaštita od nametnika, životinjica i svega što bi joj moglo naškoditi

Ona je stvorena isključivo za čovjeka! Da nema žarećeg efekta, kopriva bi od davnina bila iskorijenjena, a ovako je dar čovjeku. No, ljudi je ipak iskorjenjuju, ljute se na nju, čupaju, ne znajući da je njena ljekovitost nevjerovatna! Upravo ta kopriva za koju smatraju da smeta po našim dvorištima jedna od najkorisnijih ljekovitih biljaka.

Svi dijelovi koprive – stabljika, lišće, korijen i cvijet imaju ljekovita svojstva. Švedski naučnik Abbe Kuenzle tvrdi, da bi kopriva odavno nestala sa lica zemlje da nema žalce. Životinje i insekti bi ju odavno pojeli.

Najbolji čistač krvi

– Jednom sam dao savjet majci sedmero djece, koja je od svog zadnjeg poroda patila od glavobolje i ekcema, da pije čaj od koprive. U kratkom vremenu riješila se ekcema i glavobolje. Pošto ekcem ima unutarnji razlog, treba ga liječiti uzimajući trave koje čiste krv – govori Kuenzle.

On tvrdi da je kopriva najbolja biljka za čišćenje i poboljšanje krvi.

– Pozitivno djeluje na gušteraču i pomaže snižavanju šećera u krvi. Kopriva liječi upale urinarnog trakta i stimulira rad crijeva. Zbog toga koprivu preporučuju kao dio proljetnog čišćenja organizma. U biljnoj medicini čaj od koprive se koristi za bolesti jetre i žuči, za poremećaje sna, kod tumora slezene, za grčeve u stomaku, čireve, bolesti pluća itd. Čaj se pije četiri sedmice. Nemojte čaj zakuhati, jer će to uništiti dragocjene sastojke! Možete piti jednu čašu čaja od koprive svaki dan tokom cijele godine, radi prevencije. Blagotvoran je kod virusnih i bakterijskih infekcija. Ako imate manjak željeza u organizmu i osjećate se umorno i beskorisno, kopriva je to što Vam treba! Kopriva sadrži puno željeza, i uspješno se koristi kod anemije. Nakon određenog vremena, opet ćete se osjećati puni energije i zdravlja.

Čaj od koprive je dijuretik i zbog toga se može koristiti kod vodene bolesti. Izgrađuje krv i zbog toga je blagotvoran kod mnogih bolesti krvi. U kombinaciji s drugim ljekovitim biljem, kopriva se može uspješno koristiti za liječenje leukemije. Ljudi, koji pate od alergije, uključujući polensku groznicu, također bi trebali piti čaj od koprive.

Kopriva je jedna od najrasprostranjenijih ljekovitih biljaka našeg prostora. Raste gotovo svuda, a cvjeta od proljeća pa sve do jeseni. Ljekovita je, jestiva i nadasve korisna za opće stanje organizma. Još u Grčkoj je korištena za masažu protiv reumatskih bolova. Kopriva utječe na izmjenu tvari i u organizmu, potiče izlučivanje probavnih sokova te olakšava metabolizam masti. Sadrži puno hlorofila, minerala (kalcija, kalija, željeza i fosfora) i vitamina (C i A). Flavonoidi koje sadrži, pozitivno djeluju na naš organizam, ekstrakt korijena koristi se protiv opadanja kose, a zbog količine željeza ima pozitivan učinak na stvaranje crvenih krvnih zrnaca. U poljoprivredi je dobra ne samo kao insekticid već i kao biljno hranjivo.

Širok spektar djelovanja

Kao narodni lijek kopriva stimuliše rad organa za varenje, pankreasa, smanjuje bolove u želucu, pročišćava krv i jača imunitet. Sadrži niz vitamina i minerala, a između ostalih B2, B5, K, C, provitamin A, zatim kalcijum, magnezijum, fosfor, histamin. U narodnoj medicini se koristi kod malokrvnosti, nedostatka energije i brzog umaranja. Kao narodni lijek, kopriva ima dugu istoriju. Odavno je ustanovljeno da stimuliše rad organa za varenje, jetre, pankreasa, smanjuje bolove u želucu, pročišćava krv, pojačava izlučivanja tečnosti iz organizma, jača imunitet, ubrzava metabolizam.

Kašičicu čaja prelijte vrelom vodom, poklopite i sačekajte pet do deset minuta, pa procijedite. Čaj možete da pijete preventivno da ojačate organizam, pa ga slobodno konzumirajte jednom dnevno. Kopriva sadrži vitamin C, vitamin K, B2, B5, gvožđe, kalcijum, fosfor, magnezijum. Korijen koprive ulazi u sastav čajnih mešavina za liječenje oboljenja prostate kao i upale mokraćnih puteva. Nije lijepog ukusa, ali se ne preporučuje šećer,prenosi Faktor

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*