Stručnjaci otkrili koje vrste ulja su najgore po vaše zdravlje

Sljedeći put kada bude željeli pripremiti prženu hranu, nutricionisti i dijetetičari predlažu da kao najbolji odabir koristite maslinovo ulje, a da posebnu pažnju obratite na korištenje kukuruznog, sojinog i suncokretovog ulja zbog posljedica po zdravlje.

Američka dijetetičarka Trista Best za Fox News istaknula je kako određena ulja mogu izazvati neravnotežu omega-3 i omega-6 masnih kiselina zbog čega je potrebno ograničiti njihov unos, piše Klix.

“Hronična upala niskog stepena je osnovni uzrok mnogih bolesti uobičajenih u zapadnom društvu. Ova upala je dijelom rezultat neravnoteže omega-3 i omega-6 masnih kiselina”, kazala je.

“Obje su esencijalne masne kiseline, ali omega-6 je vrlo upalna kada je brojčano nadjačana omega-3 i konzumira se u velikim količinama u standardnoj ishrani”, pojasnila je.

Zbog toga, kad ste u mogućnosti, posegnite za maslinovim uljem bogatim hranjivim tvarima, za koje istraživanja pokazuju da može smanjiti rizik od bolesti, pa čak i pomoći da živite duže. Također, maslinovo ulje je jedna od najzdravijih namirnica za vaše srce i prepuna antioksidansa i vitamina.

Međutim, nutricionisti navode sljedeće vrste ulja kao potencijalno opasne za vaš organizam:

Kukuruzno ulje

Jedno od ulja koje je stvorilo neravnotežu u omega-3 i omega-6 masnim kiselinama je kukuruzno ulje, kazala je Best.

“Ovo ulje je relativno jeftino što ga čini popularnom opcijom za prženje hrane. Ono sadrži 57 posto omega-6 i 29 posto omega-3 masnih kiselina, a ostatak čine zasićene i omega-9 masti”, pojasnila je.

Jay Cowin, registrirani nutricionist, također je primijetio da kukuruzno ulje nije tako zdravo kao što ljudi misle. Puno je polinezasićenih masnih kiselina poput omega-6, koje mogu uzrokovati upalu i oštećenje jetre, rekao je.

Sojino ulje

Sojino ulje je još jedno ulje za kuhanje čiji bi ste unos trebali ograničiti.

“Kao i mnoga biljna ulja, sojino ulje je visoko rafinirano. To znači da prolazi kroz opsežan proces koji uključuje brojne hemikalije kako bi se izvukao iz kukuruza i pretvorio u ulje”, rekao je Cowin.

“Ovaj proizvodni proces čini sojino ulje sklonijim oksidaciji, a kada imamo puno oksidiranih spojeva u našem tijelu, izlažemo se riziku od više bolesti”, dodao je.

Neke od njih su: bolesti srca, dijabetes tipa 2 i metabolički sindrom.

Suncokretovo ulje

“Suncokretovo ulje je nezdravo jer sadrži i visok nivo omega-6 masnih kiselina”, rekao je Cowin.

“Ove masne kiseline mogu uzrokovati upalu u tijelu, što može dovesti do zdravstvenih problema kao što su bolesti srca i rak”, nastavio je Cowin, ukazujući na istraživanje iz 2017. iz Healthcare magazina.

Još jedan razlog zašto suncokretovo ulje može biti nezdravo je taj što proizvodi više razine aldehida u poređenju s drugim biljnim uljima za kuhanje, kada je izloženo toplini. Aldehidi su zapravo toksične tvari koje vas mogu izložiti visokim zdravstvenim rizicima.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*