Šta se događa u tijelu ako svakog dana uzimate jogurt i pola kašičice kurkume

Jogurt ostavlja duži osjećaj sitosti i podstiče rad probave. Kombinacija kurkume i jogurta se zbog svoje nutritivne vrijednosti u ajurvedskoj medicini daje u slučajevima anemije.

Kurkuma je začin koji se jako često koristi u azijskoj kuhinji i ima brojne pozitivne efekte na tijelo. U kombinaciji sa jogurtom lakše se “podnosi” i unosi u tijelo, a pritom je odlična kombinacija za mršavljenje!

Ovaj začin je jedan od najzdravijih koje možete da dodate u hranu. Dokazani su brojni pozitivni efekti na tijelo i mozak. Kurkuma sadrži kurkumin – sastojak koji ima antioksidativna i protivupalna svojstva.

Kurkuma kao lijek:

doprinosi poboljšanju pamćenja;

pomaže u borbi protiv nekih vrsta karcinoma;

može da spriječi ili uspori stvaranje krvnih ugrušaka;

pomaže kod artritisa;ž

može biti od pomoći osobama koje imaju dijabetes;

može da uspori rast masnih naslaga.

Kurkuma ima veoma intenzivan ukus, pa je u kombinaciji sa jogurtom lakši za progutati, a istraživanja su pokazala da baš ova kombinacija pomaže kod sagorijevanja masti iz jetre, što je važno za mršavljenje. Pritom, jogurt i kurkuma ubrzavaju metabolizam i usporavaju taloženje masnih naslaga.

Jogurt ostavlja duži osjećaj sitosti i podstiče rad probave. Kombinacija kurkume i jogurta se zbog svoje nutritivne vrijednosti u Ajurvedskoj medicini daje u slučajevima anemije.

Jogurt i kurkuma – recept za mršavljenje

Važno je pronaći kombinaciju kurkume i jogurta koja vam odgovara kako biste uživali u tom zdravom obroku. Preporučuje se konzumacija ujutro na prazan stomak i popodne, ali ne nakon zalaska sunca. Najbolje je koristiti grčki jogurt.

Dodajte pola kašičice kurkume na 500 ml jogurta, možete dodati i više ako želite i ako vam nije previše jak ukus.

Možete da dodate i nekoliko kapljica limunovog soka za dobar početak dana. Ovo je najjednostavnija kombinacija koja vam neće oduzeti puno vremena za pripremu.

Ako želite da zasladite svoju mješavinu kurkume i jogurta, možete da dodate kašičicu meda, javorovog sirupa ili drugog prirodnog zaslađivača po želji.

Osim toga u ovaj zdravi obrok možete dodati i malo cimeta, čia semenki i usitnjenih orašastih plodova. Ako želite da poboljšate apsorpciju kurkumina u tijelo, dodajte i malo bibera.

Kurkuma i jogurt za prelijepo lice

Kombinacija kurkume i jogurta odlična je za pripremu maske za lice koja hrani kožu i doprinosi svježem izgledu kože. Indijke redovno koriste kurkumu za lijepu i zdravu kožu, a može pomoći i u borbi s aknama i mitiserima.

Jogurt je također odličan za kožu jer uklanja loše bakterije iz kože zahvaljujući mliječnoj kiselini i cinku. Doprinosi njegovanoj koži i njenoj mekoći.

Sve što trebate za pripremu ove čudesne maske jeste da pomiješati sljedeće sastojke u posudi:

1 kašičica grčkog jogurta

2 kašičice kurkume

pola kašičice meda

sok od pola limuna

Nemojte dodati previše limuna kako maska ne bi bila previše rijetka. Nanesite masku ravnomjerno i ostavite na licu oko 15 minuta. Nakon toga isperite lice mlakom vodom.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*