SOK OD KUPUSA SPRJEČAVA RAK: Evo kako da ga napravite

U našoj kulturi i našoj ishrani kupus ima počasno mesto jer je jeftin, a zdrav. Počnite da pijete i sok od kupusa, preporodićete se.

Stalno se ističe koliko je kupus važan u ishrani, a kod nas je ovo povrće jeftino i ima ga cele godine, zbog čega je često i zastupljeno na domaćim trpezama.

Nije većini ljudi tek onako omiljeno jelo sarma ili salata od kiselog kupusa zimi. O njegovoj lekovitosti dosta se zna, ali malo ko zna da je svež sok ovog povrća pravi eliksir zdravlja.

Osim velike količine vitamina C, kupus sadrži i značajnu količinu vitаminа K, mаngаna, mаnju količinu vitаminа B6, kаlcijumа, kаlijumа i tiаminа, аntioksidаnte holin, betа-kаroten, indol… a crveni kupus sаdrži i veću količinu ovih lekovitih sastojaka nego zeleni.

Mnoge studije dokаzаle su dа kontinuirana upotreba soka od kupusa smаnjuje rizik od gojаznosti, dijаbetesа, srčаnih oboljenjа, ali i poboljšava kvalitet kože, podiže nivo energije i podstiče zdravo mršavljenje.

Posebno povoljno deluje na želudac i želudačne tegobe poput čira, a ustanovljeno je da usled velike količine antioksidanata – sok od kupusa može da deluje i preventivno protiv nastanka raka.

Takođe, snižava nivo holesterola u krvi, dobar je za anemične ljude, sadrži folnu kiselinu, zbog čega je poželjno da ga koriste trudnice za pravilan razvoj ploda.

Pomaže i kod reumatizma i artritisa, ublažava nesanicu i depresiju. Verovatno se pitate da li postoji neka bolest ili stanje za koje kupus nije dobar, ali – odgovor je ne. Možemo ga zvati dr. Kupus.

Recept za jednostavan sok

Preduslov da napravite sok od kupusa jeste da imate sokovnik. Onda samo isečete kupus na krupnije komade, ubacite ih u otovor za povrće i pritiskate poklopac dok curi sok, pa potom ubacite novu turu.

I ne brinite ako dobijete malu količinu soka, dovoljna je jedna čašica na prazan stomak ujutro da biste osetili kako vam se popravlja opšte stanje organizma.

Dakle, pripremite:

– 1/4 ili 1/2 glavice kupusa
– 1/4 čaše vode

Ukoliko želite da mu poboljšate ukus, ubacite i jednu ili dve šargarepe, a možete da dodate i jabuku ili kivi, đumbir, pomorandžu, cveklu…

Izvor: telegraf.rs

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*