Simptomi infarkta kod žena mogu biti drukčiji nego kod muškaraca! Posebnu pažnju obratite na ovih 5

Bolesti srca su vodeći uzrok smrtnosti kod žena u svijetu, ali ako pitate većinu žena, mali je broj onih koji su svjesni rizika, stoji u rezultatima novog istraživanja. Prema pisanju Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, jedna od 5 smrti kod žena je povezana s nekom od bolesti srca.

U Americi je provedeno istraživanje i objavljeno u magazinu American Heart Association, a u rezultatima se navodi kako, unatoč činjenicama mnoge žene nisu uopće svjesne svog rizika, mnoge ne znaju koji su simptomi infarkta ili udara te ne znaju koliko su opasne bolesti srca. Istraživanje se provodilo u razdoblju od 2009. do 2019., te je otkrilo kako se osviještenost o vodećem uzrok smrti kod smanjila za 20 posto.

PRIMIJEĆENO JE I DA JE MANJE LJUDI SVJESNO KOJI SU TO SIMPTOMI BOLESTI SRCA, SRČANOG UDARA, ŠTO TREBA NAPRAVITI KADA NEKOME POZLI I KOJI SU RIZIČNI FAKTORI ZA RAZVOJ BOLESTI.

ŠTO ŽENE MORAJU ZNATI?

„Tužno je znati da su žene prije 10 godina vodile kvalitetniji život nego danas, a upravo to i manjak interesa i svijesti o bolestima srca može biti uzrok veće smrtnosti kod mlađih žena“, pojasnio je direktor odjela za zdravlje žena u bolnici Lenox Hill Hospital u New Yorku. Kada žene dožive infarkt, moguće je da će se simptomi razlikovati od onih koji se javljaju kod muškaraca. Dok je nelagoda u prsima uobičajen simptom, ostali nisu toliko povezani s ovim stanjem, poput vrtoglavice, kratkog daha ili mučnine.

Ostali simptomi mogu uključivati:

Nelagodu ili bol u leđima, čeljusti, trbuhu i rukama (lijevoj i desnoj)
Hladan znoj
Kratkoća daha
Povraćanje
Bol u prsima

Znanstvenici su uočili da su najmanje svjesne rizika žene mlađe od 34 godine te da je važna i razina edukacije i socijalno ekonomski status. Primjećeno je i da su žene koje su pripadale rizičnoj skupini prije 10 godina puno više znale o svom stanju, od žena danas, koje imaju iste zdravstvene probleme. Rezultati kažu kako žene koje imaju dijabetes također nisu svjesne upozoravajućih znakova, iako su u rizičnoj skupini. Zaključno, žene s hipertenzijom o simptomima znaju 30 posto manje, za razliku od onih koje nemaju hipertenziju. Stručnjaci navode kako ovo istraživanje u upućuje na to da je važna što bolja edukacija.

“Nije dovoljno samo ovo objaviti na društvenim mrežama i u medijima, mora biti nešto što će doprijeti do osoba koje su potencijalno u rizičnoj skupini“, ističe dr. Nieca Goldberg, kardiolog i ravnatelj u bolnici director of the Women’s Heart Program at NYU Langone Healthiz New Yorka.

“Moram priznati da je razočaravajuće da toliko radimo i da ćemo nastaviti raditi, iako se čini da se nismo s mjesta pomakli“, dodala je te naglasila kako je prava poruka da nikada nismo premladi da bismo naučili o riziku od razvoja bolesti srca i kako ih spriječiti.

KOJI SU UZROCI RAZVOJA BOLESTI SRCA KOD ŽENA?

Neki od rizičnih faktora kod žena uključuju:

 • Visoki krvni tlak
 • Povišen kolesterol
 • Dijabetes
 • Duhanski dim
 • Sjedilački način života
 • Pretilost
 • Povijest bolesti u obitelji

  I da svaka žena zna ove rizične faktore, postoje mjere koje treba poduzeti kako bi vodile zdrav život i prevenirale nastanak bolesti. Budite proaktivni i svakoga dana pazite što radite za zdravlje, a od spomenutih mjera zaštite uključuju:

 

 • Jedite zdrave namirnice
 • Prestanite pušiti cigarete
 • Umjereno konzumirajte alkohol
 • Kontrolirajte stres
 • Vježbajte
 • Naučite povijest bolesti u obitelji
 • Kontrolirajte krvni tlak i kolesterol

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*