Pametni telefoni, tableti uzrok problema s mentalnim zdravljem kod djece

Pametni telefoni, tableti uzrokuju probleme s mentalnim zdravljem kod djece od dvije godine
Istraživanje je pokazalo da djeca od dvije godine pokazuju znakove anksioznosti i depresije zbog pametnih telefona i tableta.

Djeca koja gledaju u ekran samo sat vremena dnevno imaju veću vjerovatnoću da će biti depresivna ili anksiozna.
Zabrinjavajući izvještaji dolaze iz studije iz 2016. godine koja pokazuje da su djeca koja koriste pametne telefone ili tablete izložena većem riziku od problema sa mentalnim zdravljem.

Profesori Jean Twenge i Keith Campbell sa Državnog univerziteta San Diego prikupili su podatke od preko 40.000 djece u SAD-u u dobi između 2 i 17 godina. Otkrili su da je dužina vremena koje djeca provode na društvenim mrežama, gledanju videa i slanju poruka na svojim mobilnim uređajima direktno vezano za njihovo emocionalno blagostanje.

Profesor Twenge je otkrio da gotovo polovina djece koja su pred ekranima 2 sata ili više brže izgubi živce i teže se smire.

Također se čini da previše vremena ispred ekrana za djecu između 2 i 5 godina također utiče na njihov mentalni razvoj.

Veća upotreba ekrana izazvala je probleme u ponašanju

Studija je također otkrila da veća upotreba ekrana uzrokuje probleme u ponašanju kod starije djece i adolescenata. Oni koji su proveli više od 4 sata na svojim uređajima pokazali su probleme poput svađe, nedostatka radoznalosti, manje druželjubivosti i povećane anksioznosti.

Na primjer, tinejdžeri koji provode više od 7 sati dnevno na svojim mobilnim telefonima ili gledajući TV imaju veću vjerovatnoću da pate od depresije i poremećaja povezanih s anksioznošću nego oni koji provode samo sat vremena.

Djeca provode više vremena od preporučenog pred ekranima

Ono što može biti zabrinjavajuće u vezi sa rezultatima studije je to što djeca u prosjeku provode više od preporučenog vremena pred ekranima.

Studija je preporučila da roditelji ograniče vrijeme pred ekranom za djecu mlađu od 5 do jedan sat dnevno. Trenutno, djeca predškolskog uzrasta provode u prosjeku skoro 2 i po sata ispred ekrana.

Za djecu školskog uzrasta i tinejdžere ograničenje bi trebalo biti 2 sata dnevno. Međutim, u prosjeku, djeca između 14 i 17 godina provode skoro 5 sati dnevno na elektronskim uređajima.

Savjet koji daju profesori Twenge i Campbell je da roditelji treba da prate vrijeme svoje djece ispred ekrana i ograniče ako je potrebno.
Provođenje previše vremena pred ekranom negativno utiče na zdravlje djeteta općenito.

Časopis Paediatrics Child Health objavio je da postoji sve više dokaza da provođenje previše vremena pred ekranom negativno utiče na zdravlje djeteta općenito.

Neki od zdravstvenih rizika koje ima produženo vrijeme ispred ekrana uključuju loše fizičko zdravlje, poremećen mentalni razvoj, gojaznost i probleme u uspostavljanju odnosa.

Međutim, izvještaj nije bio loša vijest za djecu i roditelje. Kada se koristi na odgovarajući način, ograničavanje vremena ispred ekrana na sat ili više dnevno i podsticanje upotrebe obrazovnih igara prilagođenih uzrastu može imati povoljan učinak na mentalni razvoj djeteta.

Dati svom djetetu pametni telefon je kao da mu daš drogu
Dati svom djetetu pametni telefon je kao „dati mu gram kokaina“. Ovu zapanjujuću izjavu dao je terapeut za ovisnost iz Ujedinjenog Kraljevstva zbog sve većeg problema ovisnosti o pametnim telefonima među tinejdžerima.

Provođenje dugog vremena na odgovaranje na poruke na Instagramu, provjeravanje Facebook postova ili slanje poruka može izazvati ovisnost kao i droga i alkohol. Neka istraživanja pokazuju da pametni telefoni koji se „iskidaju“ mogu pokazati slične simptome odvikavanja.

Profesorka Jennifer Ihm sa Univerziteta Kwangwoon u Koreji objavila je studiju o ovisnosti o pametnim telefonima među 2.000 12-godišnje djece. Prof. Ihm je izvijestio da ovisnost o vašem pametnom telefonu može dovesti do lošeg psihičkog i fizičkog zdravlja. Ovisnost o pametnim telefonima također može ugroziti akademsko postignuće u školi.

Čak 50% tinejdžera kaže da je ovisno o svom telefonu

Neka istraživanja pokazuju da čak 50% tinejdžera kaže da je ovisno o svom telefonu, a 84% njih kaže da ne bi mogli ni dana bez telefona.

Stoga bi roditelji trebali biti zabrinuti ako primjete neke od znakova ovisnosti o pametnim telefonima jer to može dovesti do povećanih društvenih problema njihove djece.

Osim što je povezana s psihološkim poremećajima kao što su depresija i anksioznost, prekomjerna upotreba pametnog telefona može uzrokovati bol u vratu, zglobu, poremećaj spavanja i osjećaj nesigurnosti.

Koji su znakovi ovisnosti o pametnom telefonu?
Neki znakovi da osoba (odrasla ili dijete) postaje ovisna o svom pametnom telefonu mogu biti provjeravanje telefona bez razloga, osjećaj anksioznosti bez telefona, buđenje u noći da bi provjerili poruke ili loš akademski uspjeh zbog ometanja.

Iako ovisnost o pametnim telefonima nema mnogo zdravstvenih i financijskih komplikacija drugih ovisnosti, povlačenje od njih može biti jednako teško.

Psiholozi koji se bave liječenjem ovisnosti kažu da ovisnici o pametnim telefonima mogu izraziti ljutnju, depresiju, napetost i nemir kada pokušavaju promijeniti upotrebu pametnog telefona.

Roditelji treba da daju pravi primer svojoj deci

Časopis Paediatrics Child Health preporučuje da roditelji daju pravi primjer svojoj djeci kako bi spriječili njihovu djecu da postanu zavisni . To znači da ograničavaju vlastitu upotrebu mobilnih uređaja kada su djeca u blizini. Takođe, obroci bez ekrana mogu pomoći u usađivanju zdravih stavova prema porodičnim odnosima i korišćenju pametnog telefona.

Pametni telefoni, tableti uzrokuju probleme s mentalnim zdravljem kod djece od dvije godine

Profesori Jean Twenge i Keith Campbell sa Državnog univerziteta San Diego prikupili su podatke od preko 40.000 djece u SAD-u u dobi između 2 i 17 godina. Otkrili su da je dužina vremena koje djeca provode na društvenim mrežama, gledanju videa i slanju poruka na svojim mobilnim uređajima direktno vezano za njihovo emocionalno blagostanje.

Profesor Twenge je otkrio da gotovo polovina djece koja su pred ekranima 2 sata ili više brže izgubi živce i teže se smire.

Također se čini da previše vremena ispred ekrana za djecu između 2 i 5 godina također utiče na njihov mentalni razvoj.

Vaše dijete vjerovatno ima “tekstualni vrat” – evo šta trebate znati
Mnogo je napisano o mogućim psihološkim efektima na djecu koja stalno koriste pametne telefone. Međutim, djeca koja provode mnogo vremena na svom telefonu, tabletu ili drugim elektroničkim uređajima mogu pretrpjeti mnoge fizičke posljedice. Jedan od efekata prekomerne upotrebe telefona na decu i odrasle je „vrat teksta“.

Svaki roditelj je u nekom trenutku svom djetetu rekao da “sjedi uspravno!” Položaj koji djeca (i odrasli) zauzmu prilikom slanja poruka ili gledanja videa na svom telefonu uzrokuje brojne probleme s vratom i leđima.

Dr Robert Bolash sa Klivlendske klinike kaže da sve više mladih prijavljuje probleme bolova u vratu i leđima. Držanje mobilnog uređaja i gledanje u ekran uzrokuje naprezanje mišića i tetiva na vratu.

Dr. Bolash objašnjava da spuštanje glave naprijed sa bradom na grudima nosi oko 60 lbs. (27 kg) sile na vratne mišiće. Težina vašeg vrata kada je vaša glava u uspravnom položaju je samo 10 lbs (4,5 kg).

Loše držanje ograničava kapacitet pluća i stvara veći pritisak na srce
Ali nije pogođen samo vaš vrat. Loše držanje dok koristite mobilni uređaj ograničava kapacitet pluća i stvara veći pritisak na srce.

Roditelji bi trebali biti zabrinuti da, ako je to način na koji korištenje pametnog telefona utiče na odrasle, razmislite o tome kako bi to moglo utjecati na zdravlje vašeg djeteta.

Izvještaj Common Sense Media za 2017. otkrio je da se u razdoblju od 4 godine količina vremena koje osmogodišnjaci provedu na pametnom telefonu utrostručila.

Kako spriječiti “tekstualni vrat”
Kako biste spriječili vaše dijete da razvije “vrat teksta”, pomozite djetetu da shvati važnost sjedenja ispravljenih leđa. Steknite im naviku da svoj pametni telefon drže u visini očiju, posebno ako gledaju duže vrijeme.

Nije samo provjeravanje poruka, slanje SMS-ova ili gledanje videa ono zbog čega vaše dijete može imati bol u vratu. Previše vremena na društvenim mrežama i pametnim telefonima potiče sjedeći način života.

Mnoga istraživanja pokazuju da nedostatak fizičke aktivnosti može uticati na zdravlje djece. Jedna studija iz Kanade preporučila je da djeca između 5 i 17 godina ograniče vrijeme ispred ekrana na najviše 2 sata dnevno, provode manje vremena u zatvorenom prostoru i budu fizički aktivna.

Istraživanje je pokazalo da djeca od dvije godine pokazuju znakove anksioznosti i depresije zbog pametnih telefona i tableta. Djeca koja gledaju u ekran samo sat vremena dnevno imaju veću vjerovatnoću da će biti depresivna ili anksiozna. Zabrinjavajući izvještaji dolaze iz studije iz 2016. godine koja pokazuje da su djeca koja koriste pametne telefone ili tablete izložena većem riziku od problema sa mentalnim zdravljem.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*