OVO RASOL ZAPRAVO IMA U SEBI: KADA ČUJETE I ŠTA, VIŠE VAM NEĆE PASTI NA PAMET DA GA PROSPETE

Ono po čemu je specifično to što je riječ o fermentiranoj namirnici koja prirodno sadrži probiotike i prebiotička vlakna koji ne samo da pomažu očuvanju optimalnog funkcionisanja probave nego su i važna podrška imunološkom sistemu s obzirom na to da je skoro 80 posto imunog sistema upravo u našim crijevima.

Osim toga, probiotici pomažu i u poboljšanju pamćenja i smanjenju simptoma anksioznosti i depresije, piše Živim.hr.

Bogatstvo vitamina

U narodnoj se medicini koristi za regeneraciju jetre, liječenje dijabetesa, gihta, čira na želucu, potiče izlučivanje štetnih stvari iz organizma, blagotvorno djeluje na funkcionisanje srca i krvotoka, snižava povišeni holesterol.

Kiseli kupus je jedan od rijetkih biljnih izvora menakinona, poznat kao vitamin K2, koji smanjuje rizik od razvoja srčanih bolesti, što sprječava nakupljanje kalcijuma u venama, ali ima i važnu ulogu u zdravlju kostiju.

Od podvarka, preko sarme i kombinacije sa mesom i krompirom ili salate od kiselog kupusa, recept za uživanje u dobrobitima ove supernamirnice je dovoljno da svako pronađe nešto za sebe.

I još jedan savjet: ne bacajte rasol, već ga popijte jer i on vrvi nutrijentima, a preporučuje se i kao sredstvo za detoksikaciju.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*