OBARA ŠEĆER U KRVI ZA NEKOLIKO SATI: Ovo jeftino povrće ima malo kalorija, ubrzava metabolizam i smanjuje holesterol

Odličan kao salata i prilog jelu, ovaj luk se pokazao i kao dobro prirodno sredstvo za obaranje povišenog šećera u krvi! Voće i povrće su dragoceni za zdravu ishranu, ali istraživači preporučuju da što češće koristite crveni luk.

Rezultati nove studije pokazuju da ova biljka ima sposobnost da reguliše nivo šećera u krvi kod dijabetičara čiji pankreas ne proizvodi dovoljno insulina.

Primarna uloga ovog hormona je da obuzda količinu glukoze u krvi, a kod osoba koje pate od dijabetesa tipa 2 je ovaj mehanizam poremećen. Pored lijekova, i prirodna sredstva mogu da pomognu, a jedno od njih je i crveni luk.

U istraživanju čiji su rezultati nedavno objavljeni, pokazalo se da kriške crvenog luka mogu značajno da smanje nivo šećera u krvi i to za samo nekoliko sati. Naučnici nisu još sigurni koji mehanizam je za to odgovoran, ali se smatra da će i suplementi proizvedeni od ove biljke imati isti efekat.

Podsetimo, insulin je glavni hormon, jer djeluje generalno na sve ćelije organizma i većinu endokrinih i metaboličkih procesa. Mozak, na primjer, koristi isključivo šećere za svoj metabolizam. Ljekari kažu da, u prosjeku, svaka treća osoba može da razvije insulinsku rezistenciju već do pedesete godine starosti. Zato je zdrava ishrana jedan od najboljih načina preventive.

Pored crvenog luka, za brzo obaranje šećera u krvi je dobar i čaj od đumbira.

Obavezno pratite redoslijed namirnica koje uzimate – prvo treba jesti povrće, što znači, da salatu valja jesti na početku ručka, kako je u mnogim zemljama običaj. Crveni luk je odličan i kao kisela salata. Priprema se vrlo lako: isjeckajte ga na “rebarca”, posolite i dodajte malo šećera i bibera u zrnu.

– Nalijte ga rastvorom sirćeta po ukusu i sipajte u tegle pa ostavite preko noći u frižideru. Lijepo se slaže uz sva jela od mljevenog mesa, kao i pržena jaja.

Izvor: Lepa&Srećna

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*