NEVJEROVATNA MOĆ KANTARIONA: Iznenadićete se kad vidite za šta je sve dobar

Kantarion je u narodu najpoznatiji kao lijek za kožne i stomačne probleme. Pored ovoga pomaže kod još mnogo oboljenja, ali je to manje poznato.

Kantarion ima specifičan miris i gorak ukus, a veoma je bogat gvožđem, eteričnim uljima, smolom, karotenom i vitaminom C. Upotreba je raznorazna, a najviše se koristi u oblicima čaja, ulja, kapi, kapsula i tableta.

U zadnje vrijeme kantarion se dobro pokazao kao sredstvo za liječenje depresije i to mogu dokazati brojna naučna istraživanja. Osim toga odličan je u ublažavanju simptoma bolesti bubrega, jetre, hemoroida, gastritisa, čira na želucu i nesanice.

Kantarion posjeduje širok spektar dejstva, pa tako postoji i mnogo recepata i načina kako da ga iskoristite.

Čaj za gastritis

Jednu kašiku suvih cvjetova kantariona preliti sa dva decilitra vrele vode, poklopiti i ostaviti da stoji 10–15 minuta. Piti tri puta dnevno nakon jela.

Čaj protiv depresije i anksioznosti

U šolju dodajte po kašiku suvih cvjetova kantariona i hajdučke trave, prelijte ih sa dva decilitra vrele vode i ostavite da odstoji 10 minuta. Preporučljivo je da se pije tri puta dnveno.

Ulje za rane i opekotine

Četiri velike kašike cvjetova kantariona stavite u teglu i ostavite ih tako jedan dan, da se malo sasuše. Kada to vrijeme prođe prelijte ih litrom maslinovog ulja, zatvorite teglu i ostavite da stoji šest nedjelja.
Ovo ulje možete koristiti kod posjekotina, opekotina, rana i hemoroida.

Vino za bolje varenje i probavu

Pedeset grama cvjetova kantariona prelijte litrom bijelog vina i ostavite da stoji na toplom mjestu mjesec dana. Nakon mjesec dana procijedite i pijte 100ml dnevno prije jela.

Napomena

Kantarion stimuliše jetrene enzime da brže procesuju lijekove i na taj način se smanjuju njihove koncentracije u krvi, što znači da eliminiše efekte popijenog lijeka, pa se kantarion ne smije koristiti istovremeno sa lijekovima, pogotovo antidepresivima.

Izvor: growforagecookferment.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*