Narodni lijek za upalu mjehura: Žene imaju 30 puta veću vjerojatnost da će oboljeti! Ovo su najbolji bezreceptni lijekovi za upalu mjehura

Infekcija mokraćnog mjehura je vrlo neugodna bolest koja se uspješno sprječava, ali i liječi kod kuće ako znamo prirodni lijek protiv upale mjehura. Više toga što imate u svojoj kuhinji poznato je kao narodni lijek za upalu mjehura.

Upale mokraćnog mjehura obično su uzrokovane bakterijom Escherichia coli (E. coli).

Ova bakterija je normalni stanovnik u ljudskom probavnom sustavu, ali određeni sojevi mogu izazvati mokraćne i crijevne infekcije. Svatko može razviti upalu, ali žene imaju 30 puta veću vjerojatnost da će oboljeti nego muškarci. Za to je odgovorna anatomija tijela jer žene imaju kraću mokraćnu cijev koja se nalazi u blizini završnog dijela debelog crijeva.

Jednom kad bakterije E. coli uđu u mokraćnu cijev, pričvrste se na stijenke mjehura i počnu se brzo razmnožavati zbog otpornosti na imunološku reakciju domaćina.

Nastala infekcija obično započinje naglo i može uzrokovati neugodne simptome kao što su:

  • iznenadan i čest nagon za mokrenjem
  • pritisak na mjehur
  • osjećaj peckanja i boli kod mokrenja
  • grčevi i bol u donjem dijelu trbuha i zdjelici
  • zamućena ili tamnija mokraća.

Ako ih ne liječimo, infekcije mokraćnog mjehura mogu postati opasne po život jer se upala može proširiti na bubrege ili krv. Hitno se obratite liječniku ako simptomi uključuju povišenu temperaturu iznad 39,4 °C, zimicu, tresavicu, krv u urinu, mučninu i povraćanje.

Upala mjehura se često liječi antibioticima i analgeticima, ali recidiv infekcije je vrlo čest pa prekomjerna upotreba antibiotika može imati dugoročne negativne posljedice.

Upotreba kućnih tretmana može ublažiti najčešće simptome upale, a uspješnost u liječenju pokazala je i narodna medicina koja je svojim jednostavnim savjetima izliječila mnoge.

Bezreceptni lijekovi za upalu mjehura često su nam pri ruci, a ljekovito bilje uvijek možemo pronaći u prirodi ili biljnim ljekarnama.

Upala mjehura – narodni lijek

Na mnoge narodne recepte naiđemo slučajno ili ih dobijemo kao savjet od člana obitelji ili prijatelja. Iako je svatko od nas različit, pa tako različito reagiramo na prirodne lijekove, svakako ih vrijedi isprobati jer su se generacije prije nas uvjerile u njihovu ljekovitost i sačuvale ih za nas.

Stoga je dobro znati kod pojave prvih simptoma kako liječiti infekcije mokraćnog mjehura i bez tradicionalne medicine. Evo što je sve narodni lijek za upalu mjehura.

Svinjska mast za upalu mjehura
Možda se svinjska mast i češnjak čine kao neobična kombinacija, ali u narodu svinjska mast za upalu mjehura nije ništa neobičajeno. Isprana devet puta u hladnoj vodi, ova mast se još odavno koristila kao temeljna krema ili melem u kombinaciji s ljekovitim biljem.

Češnjak je prirodan antibiotik koji uspješno eliminira bakterije koje uzrokuju upalu, pa je najbolji lijek za urinarne infekcije, a također i za vaginalne infekcije.

Ovaj melem od svinjske masti možete koristiti i kao prirodni lijek za upalu mjehura kod djece.

Priprema
Lagano izvaljajte 2 – 3 krupno nasjeckana režnja češnjaka drvenim valjkom kako bi otpustio svoj ljekoviti sok.
Zatim ga pomiješajte s dvije jušne žlice svinjske masti.
Dobivenom masti namažite uložak i zaljepite ga na gaćice. U početku možete osjetiti neugodno peckanje. Oblog držite 1 – 2 sata tijekom dana ili preko noći. Primjenjujte ga 2 – 3 puta dnevno ili po potrebi dok se simptomi potpuno ne povuku.

Jabučni ocat i upala mjehura

Jabučni ocat je još jedan odličan narodni lijek za upalu mokraćnog mjehura.

Bogat je kalijem koji regulira pH urina (normalna reakcija mokraće je kisela) i sprječava razvoj i razmnožavanje bakterije E. coli u urinarnom traktu. Octena kiselina prisutna u jabučnom octu ima antibakterijske komponente koje ubijaju loše bakterije prisutne u urinarnom traktu.

Kad je prisutna infekcija, mokraća postaje lužnata što pogoduje razvoju mikroorganizama koji ne mogu “opstati” u kiseloj sredini. Jabučni ocat čini mokraću kiselijom i inhibira rast bakterija čime se one lakše ispiru iz mokraćnog sustava.

Kad se pojavi upala mjehura kod djece, prirodni lijek vam je nadohvat ruke! Jabučni ocat se također smatra jednim od najboljih kućnih lijekova za liječenje upale kod djece.

Za odrasle osobe koristite 1 – 2 jušne žlice jabučnog octa u čaši vode. Treba popiti ujutro natašte.

Za djecu pak koristite upola manju dozu. Ako im se ne sviđa okus, dodajte malo meda u čašu vode i dajte im da popiju ujutro. Terapiju octom primjenjujte tjedan dana.

Pijte što više tekućine kako biste lakše isprali bakterije iz mokraćnog sustava.

Soda bikarbona za upalu mjehura

Kod liječenja upale mjehura važno je znati uzročnika infekcije jer razmnožavanje određene vrste bakterija ovisi o kiselom ili lužnatom pH kod urina.

Kiselost (pH) urina kreće se oko šest, ali raspon normalnih vrijednosti je 4,5 – 8,0.

Bakteriji E. coli ne odgovara niža kiselost (što niža prema 4,5, to bolje) i zato se uz jabučni ocat preporučuje korištenje soka brusnice.

Međutim, ako je u pitanju infekcija mokraćnog mjehura s gram-pozitivnim bakterijama iz roda Enterococcus (bakterija enterokok), brusnica i jabučni ocat imaju suprotan učinak i pogoršavaju stanje. Razlog je jednostavan – enterokoki se razmnožavaju u kiseloj sredini.

Stoga je potrebno učiniti mokraću lužnatom, a u tome nam odlično pomaže skroman prirodni lijek za upalu mjehura – soda bikarbona. Ona vrlo brzo podiže pH vrijednost urina i smanjuje neugodan osjećaj peckanja kod mokrenja.

U čaši mlake vode izmješajte 1 – 2 čajne žličice sode bikarbone i popijte 1 – 2 puta dnevno. Ovu prirodnu metodu primjenjujte tjedan dana.

Pijte što više tekućine kako biste isprali mjehur i mokraćnu cijev od nepoželjnih bakterija.

Narodni lijek za upalu mjehura – čaj od pucavca
Pucavac ili naduta pušina (lat. Silene vulgaris) je narodna, ljekovita biljka koja pripada porodici karanfila. Raste na livadama kao divlje cvijeće, a poznajemo je svi iz djetinjstva kada su njezini suhi cvjetići pucali pod našim prstima. Zbog toga je najpoznatija pod imenom “puca“.

Jestivi dijelovi biljke su mladi izdanci i listovi, sirovi ili kuhani. Mladi listovi su slatki i vrlo ugodni u salatama. Kuhani mladi izdanci, ubrani kada su dugi oko pet centimetara, imaju okus sličan zelenom grašku, ali s blagom gorčinom.

U obliku čaja ova je biljka prirodni lijek kod upale mjehura. Koristi se u liječenju bakterije E. coli, bolesti mokraćnih kanala, bubrežnih bolesti i vaginalnih infekcija.

Priprema

Jednu jušnu žlicu suhe biljke (listovi, stabljika i cvjetovi) prelijte s 200 ml vruće vode.
Pustite da odstoji 15 minuta pa procijedite.
Pijte tri šalice dnevno.

Čaj od korijandera

Korijander je tradicionalni ayurvedski lijek za liječenje infekcija mokraćnog sustava. Klinički je dokazano da korijander ima protuupalno i antibakterijsko djelovanje pa je odličan prirodni lijek za upale mjehura.

Učinkovit je u liječenju problema s mokraćnim sustavom povezanih s infekcijama i neugodnim osjećajem peckanja kod mokrenja.

Jača mokraćni sustav i blagi je diuretik koji ne opterećuje bubrege pretjeranom aktivnošću.

Savjetuje se korištenje samog čaja od korijandera ili u mješavini s kuminom i komoračom.

Priprema
Dvije čajne žličice samljevenih sjemenki korijandera prelijte s čašom vruće vode.
Čaj promiješajte i ostavite pet minuta da se ohladi.
Procijedite i pijte toplo dva puta dnevno.

Ostali prirodni lijekovi za mokraćne infekcije

Koristite biljne diuretike poput koprive, šparoge, peršina, kukuruzne svile ili brezinog čaja kako biste očistili mokraćni sustav. Oslobađanje tekućine iz tkiva pomoći će vam da se oslobodite nelagodnog osjećaja pritiska na mjehur koji je karakterističan za ovu vrstu upale.

Probiotici su još jedan prirodni lijek za infekcije mokraćnog mjehura jer pomažu u borbi protiv bakterija u urinarnom traktu.

Bijeli sljez (lat. Althaea officinalis) je protuupalna biljka koja može pomoći u sprječavanju infekcija mokraćnog mjehura. Biljka uva ursi (medvjetka) pomaže u uklanjanju bakterija iz mokraćnog sustava putem mokraće prije nego što se razmnože. Jedna je studija iz 1993. pokazala da kombinacija lista medvjetke te korijena i lista maslačka smanjuje pojavu upale mjehura.

Izvor: krenizdravo.hr

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*