KIKIRIKI NIJE OBIČNA GRICKALICA: Pojedite šaku kikirikija dnevno, donosi puno toga našem zdravlju

Mnogi od nas ponekad grickaju kikiriki, ali malo ko zna koliko 50 grama ove grickalice može uticati na naše zdravlje.
Kikiriki nam dolazi iz Južne Amerike i pripada porodici mahunarki, isto kao pasulj, grašak ili soja. On ne samo da je odličnog ukusa, već je bogat mastima, proteinima i drugim zdravim hranljivim sastojcima.

Kikiriki je dobar izvor proteina i u sebi ima visok sadržaj esencijalnih vitamina, minerala i biljnih jedinjenja. Prednosti kikirikija su različite, pa ih svakako treba dodati na listu svakodnevne ishrane.

Međutim, zbog visokog sadržaja masti i kalorija koje ima kikiriki, ne bi trebalo da pretjerujete.

ISPOD VAM DONOSIMO NEKOLIKO ODLIČNIH BENEFITA KONZUMACIJE KIKIRIKIJA:

KORISTAN JE ZA ZDRAVLJE SRCA:

Među koristima za zdravlje čovjeka, čini se da je ova najpoznatija. Zahvaljujući visokom nivou mononezasićenih i polinezasićenih masti, kikiriki može da održava ljudsko srce zdravim.

Konkretno, oleinska kiselina kod kikirikija može u krvi da smanji loš holesterol (LDL) i poveća dobar holesterol (HDL). Stoga je kikiriki u stanju da spriječi moždani udar i koronarna oboljenja povećanjem zdravih lipida u krvi.

DAJE ENERGIJU:

Jedna od najprimjetnijih prednosti kikirikija po zdravlje čovjeka je unapređenje energije. Ovo je sasvim razumljivo, jer kikiriki sadrži dosta vitamina i minerala, antioksidanata i hranljivih materija, koji su sami po sebi veliki izvori energije.

Pomaže kod mršavljenja:

Kikiriki je proučavan u pogledu održavanja težine. Zbog toga što ima puno kalorija i masti, kikiriki ne utiče na rast kilograma, pa će vam zbog toga konzumiranje ove mahunarke pomoći u održavanju vitalnosti i spriječiće gojaznost.

SPREČAVA NASTANAK KAMENJA U ŽUČI:

Procjenjuje se da kamen u žuči pogađa između 10 i 25 odsto odraslih u svijetu. Česta konzumacija kikirikija može značajno da smanji rizik od kamena u žuči. Prema studijama, samo 30 grama kikirikija dnevno može pomoći da se umanji rizik od ove pojave čak i do 25 odsto.

KIKIRIKI JE HRANA ZA MOZAK:

Kikiriki se često naziva “hranom za mozak“, jer sadrži vitamin B3 koji je odličan za funkciju mozga, kao i za poboljšanje memorije.

U sebi sadrži i flavonoid koji se zove resveratrol, a koji može da poboljša protok krvi u mozgu za oko 30 odsto.

DOBAR JE I U TRUDNOĆI:

Kikiriki se smatra dobrim izvorom folne kiseline, koja je važna ženama tokom trudnoće. Prema istraživanjima, žene koje konzumiraju 400 grama ove kiseline prije i u ranoj fazi trudnoće, bile su pod mnogo manjim rizikom da beba ima određene neurološke probleme. Konzumiranje kikirikija tokom trudnoće takođe smanjuje i rizik od nekih uobičajenih alergijskih bolesti kao što je astma kod djece.

ČINI KOŽU BLISTAVOM:

Sastojci u kikirikiju održavaju kožu sjajnom i blistavom. Osim toga, dijetetska vlakna u ovoj biljci pomažu da se organizam oslobodi viška toksina, čime koža postaje besprijekorno meka i sjajna. S druge strane, kikiriki sa svojim sadržajem magnezijuma u sebi može da smiri nerve, krvne sudove i mišiće da bi ubrzao protok krvi u kožu.

SPREČAVA OPADANJE KOSE:

Među koristima koje kikiriki ima za ljepotu nalazi se prevencija od gubitka kose. Zahvaljujući vitaminu C koji je koristan u povećanju proizvodnje kolagena, kikiriki može da spriječi gubitak kose. Isto tako, larginin u kikirikiju je sastojak koji se koristi u mnogim tretmanima liječenja ćelavosti, dok omega 3 masne kiseline mogu da ojačaju folikule dlake i sveukupni rast kose.

USPORAVA STARENJE I NASTANAK BORA:

Prijevremeni znaci starenja, kao što su promjena boje, bore i smanjena elastičnost kože, spadaju u jednu od najvećih kozmetičkih briga. Na sreću, kikiriki ima značajnu količinu vitamina C koji je neophodan za proizvodnju kolagena.

U suštini, kolagen je važan da se zdravima održe tetive, hrskavice i koža.

Dakle, konzumacija kikirikija poboljšava čvrstinu kože, kao i njenu elastičnost i svježinu.

Pojedite i vi 50 grama kikirikija na dan, vrijedi..

Izvor: prirodailijekovi

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*