KAKO PRIRODNO OBORITI ŠEĆER U KRVI: Jedite karfiol što češće, samo nemojte da pravite najgoru grešku

Karfiol pomaže da oborite šećer u krvi, ali morate paziti kako ga pripremate

Zdrava ishrana je ključna za organizam ne samo zbog nutrijenata neophodnih za njegovo funkcionisanje, već i zato što može da pomogne u borbi protiv nekih bolesti i štetnih stanja.

O tome naročito treba da vode računa dijabetičari koji moraju da neprekidno kontrolišu nivo šećera u krvi. Zato je njima posebno koristan spisak namirnica koje pomažu da glukoza ne prelazi optimalan nivo.

Nutricionisti savetuju da uključite u svoj jelovnik karfiol, vrlo sličan po sastavu brokoliju a često značajno jeftiniji od njega.

Ovo povrće ima veliki procenat vlakana, odlično je i za obaranje holesterola, a korisno i i za održavanje nivoa glukoze. Ima nizak glikemijski indeks, vrlo malo kalorija i zato je pogodno za svaku dijetu. Takođe, karfiol je odličan i kao diuretik, ima mali procenat natrijuma pa podstiče oslobađanje viška tečnosti iz organizma.

Međutim, veoma je značajno kako ćete karfiol spremiti. Naše domaćice najčešće idu linijom “manjeg otpora”, pa karfiol pohuju i pravdaju se kako njihovi ukućani tako “najviše vole” ili čak da “samo tako spremljen karfiol hoće da jedu”. Prženje i pohovanje su ipak vrlo nezdravi načini termičke obrade hrane, pa vam predlažemo da probate bareni karfiol koji ćete preliti maslinovim uljem i začiniti peršunom i belim lukom.

Takođe, ako baš želite da poslužite karfiol sa jajima, koja mu daju poseban ukus, radije ga spremite u rerni. Obareni karfiol složite u pleh, pa prelijte malom količinom ulja i umućenim jajima i pospite sa vrlo malo prezle. Zapecite na jačoj temperaturi.

Odlična je i veganska verzija karfiola u rerni – obarite ga u posoljenoj vodi, ocedite i začinite čilijem i kurkumom pa zapecite.

Izvor: Lepa&Srećna

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*