JEDNOSTAVNA ALI JAKO UČINKOVITA MAST: Evo kako da uklonite gljivica na nogama i noktima

JEDNOSTAVNA ALI JAKO UČINKOVITA MAST: Evo kako da uklonite gljivica na nogama i noktima
“Gljivice” na noktima, tj. gljivične infekcije noktiju su promjene noktiju uzrokovane gljivama. To je najčešća bolest noktiju i predstavlja oko polovice svih poremećaja noktiju. Oštećenje nokta, često vlaženje šaka i stopala, različita stanja smanjene imunosti, smanjena cirkulacija u donjim dijelovima udova, kao i smanjenje rasta nokta u starijoj životnoj dobi pogoduju nastanku ove bolesti.
Najčešći uzročnici gljivične infekcije noktiju:
Najčešći uzročnici gljivične infekcije noktiju (poznate još kao onihomikoza ili tinea unguium) su dermatofiti. U najvećem broju slučajeva uzročnik je Trichophyton rubrum, ali često se se pronalazi i Trichophytom mentagrophytes var. interdigitale, te u manjoj mjeri Epidermophyton floccosum.

Gljivice na noktima simptomi:

-promjena boje nokta -nokat može biti bjeličast, žut ili zelenosmeđe boje
-zadebljanje nokta -pored zadebljanja, postaje krh i iskrivljen. Te krhotine od uništenog dijela nokta se
-skupljaju i sabijaju ispod zdravog dijela pa se cijeli nokat odvaja od svog ležišta.
Kako da znamo da li imamo gljivice na noktima:Gljivična infekcija noktiju najčeše počinje sa unutrašnje strane nokta. U početnom stadijumu dolazi do promjene boje nokta, on postaje zadebljan, krt i iskrivljen. Gljivična infekcija nokta se najbrže razvija ukoliko smo dosta izloženi vlazi i toplini.Dugotrajno nošenje zatvorene obuće, korišćenje zajedničkih tuš kabina u sportskim objektima ili bazenima izuzetno pogoduju širenju infekcije. Postoje mnogi medikamenti koji su dosta uspješni i djelotvorni za otklanjanje pomenutih problema, mi ćemo vam recpt za idealnu kremu koja pomaže prirodnom liječenje bez hemije.

Sastojci:

-tri kaškice svinjske masti (koristit plastičnu kaškicu)
-tri čehna bijelog luka
-1 kaškica vode
-2 kaškice jabukovog sirćeta
-malo cimeta

Priprema:

Sitno isjeckajte bijeli luk, ili ga stavite u blender i izblendajte, zatim dodajite postepeno ostale sastojke i blendajte ih dobro (ili miješajte).Prvo dodajte vodu (1 kaškicu), i sve to opet dobro izmješajte ili izblendajte ponovo, nakon tog 2 kaškice sirćeta i blendajte opet, sve dok ne dobijete sok. U plastičnu posudu (može kutiju od iskorištene kreme) stavite 3 kaškice svinjske masti, potom dodajte malo cimeta, i iscijedite sok koji ste dobili blendanjem navedenih sastojaka (najbolje kroz gazu), i sve to dobro izmiješajte plastičnom kaškicom. Vaša mast je spremna!
Primjena: S ovom masti je potrebno 1-2 puta dnevno mazati noge. Prvo noge operite pH neutralnim sapunom, i dobro posušite.Pazite da taj peškirić ne upotrijebite za drugi dio tijela, da ne biste prenijeli infekciju. Trebali biste osjećati poboljšanje nakon nekoliko dana. Budite uporni, jer gljivice su tvrdoglave.

Preuzeto sa: lijekizprirode.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*