ISPRAVKA: Bosiljak nije lijek protiv gastritisa

Ispravljeno 21.08.2023.

Prethodno smo na našem portalu objavili članak sa tvrdnjom da je začinska biljka bosiljak djelotvorna u liječenju bolesti organa za varenje poput gastritisa, zatvora i “gasova”. Također smo naveli da bosiljak poboljšava apetit te niz drugih činjenica koje je portal Raskrinkavanje.ba u svojoj analizi ocijenio kao prenošenje lažnih vijesti i pseudonauku.

Kako navodi medicinska internet-stranica WebMD u svom tekstu, bosiljak se koristi u tretiranju problema s varenjem, poput zatvora, gasova, gubitka apetita i slično. U sebi sadrži mnogo antioksidanasa i esencijalnih ulja koja pomažu pri suzbijanju upalnih procesa. Međutim, nema naučnih dokaza za učinkovitost takve upotrebe ove začinske biljke.

Na listi zdravstvenih koristi koje bosiljak donosi, objavljenih na portalu Healthline, navedene su smanjenje stresa, krvnog pritiska kod ljudi sa hipertenzijom, prevencija raka dojke, debelog crijeva, pankreasa i slično. Međutim, kako je naglašeno, riječ je o potencijalnoj koristi upotrebe bosiljka, a ne o učincima koji ovu biljku čine “lijekom” za navedena stanja.

Gastritis je upala želučane sluznice koja se liječi lijekovima i primjenom antibiotika. Bosiljak jeste koristan i zdrav dodatak ishrani, ali nije zamjena za medicinski tretman u slučaju ozbiljnih simptoma.

Izvinjavamo se čitaocima na prenošenju lažne vijesti.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*