Evo zašto vam noge otiču i kako da riješite problem: Kako ukloniti višak vode iz tijela

Mogli biste se osjećati loše i žalosno jer imate natečena stopala i prste te ne možete nositi omiljene cipele, a ponekad ni obavljati dnevne obaveze.

Zadržavanje vode u tijelu, odnosno edem događa se kada se tekućina ne izbacuje pravilno iz kože te tada postoji mogućnost općeg edema (po cijelom tijelu) ili lokalnog koji se odražava na nekim dijelovima tijela. Donosimo vam trikove kako se riješiti vode u tijelu.

Zadržavanje vode je vrlo često kod trudnica, pojedinaca koji konzumiraju lekove i neaktivnih osoba.

Rezultat zadržavanja vode podrazumjeva otok i dobijanje na težini. Srećom, istraživači znaju šta uzrokuje zadržavanje vode i čak imaju nekoliko savjeta o tome kako je spriječiti.

Uzrok: previše natrijuma

Kada jedete hranu koja sadrži puno soli, to može biti značajan uzrok zadržavanja vode, posebno ako ne pijete dovoljno vode koja bi isprala so iz vašeg sistema. Kada konzumirate previše soli, vaše tijelo zadržava vodu kako bi pomogla da se održi prirodna ravnoteža. Ishrana bogata natrijumom može dovesti do proširenja ćelija vode do 20 puta.

Rješenje: jedite manje prerađenu hranu

Jednostavno rješenje je da zamijenite prerađenu hranu sa prirodnim namirnicama. Zapakovana tjestenina, supe, pa čak i konzervisano povrće sadrže značajnu količinu natrijuma. Jedite svježe ili smrznuto povrće i supe i soseve sa malo natrijuma. Probajte da zamijenite so sa keltskom morskom solju ili himalajanskom.

Uzrok: dehidracija

Vaše tijelo želi da živi. Kada ne pijete dovoljno vode, vaše tijelo se bori kako bi provjerilo da li imate dovoljno vode u vašem sistemu kako biste opstali. Većina ljudi koju vidite vjerovatno ne pije dovoljno vode, iako se to ne primijeti.

Savjet: pijte više vode

Pijte najmanje 240 ml vode dnevno, kako biste se osigurali da vam tijelo funkcioniše ispravno, dok ostali zdravstveni stručnjaci tvrde da bi trebalo da popijete vode kao polovinu svoje težine. Ako vam je teško da pijete vodu na silu, pokušajte da jedete više voća i povrća.

Uzrok: nedostatak magnezijuma

Zadržavanje vode može da znači da nemate dovoljno magnezijuma u organizmu, jer vaše tijelo koristi magnezijum u skoro svim procesima. Zbog ovoga tijelo ne može pravilno da funkcioniše i voda se zadržava.

Lijek: jedite hranu bogatu magnezijumom

Dodajte hranu poput avokada, oraha, žitarica, spanaća, jogurta i zeleniša vašoj ishrani. Ove namirnice imaju dosta magnezijuma i takođe nude obilje drugih zdravstvenih prednosti.

Lijek: mijenjajte način života

Pijenje dosta vode utiče na težinu, kvalitet sna i energetski nivo. Unošenjem dosta voća i povrća, zajedno sa vodom, pomoći će vašem telu da pravilno funkcioniše i ne zadrži višak vode. Pijte 8 čaša dnevno najmanje.

Lijek: povećajte unos kalijuma

Što više soli konzumirate određenog dana, više kalijuma je potrebno da unesete u organizam. Hrana koja sadrži dosta kalijuma može se naći u šparglama, citrusu, dinjama i paradajzu.

Uzrok: skrob i slatkiši

Ugljeni hidrati takođe mogu biti krivi. Ako za večeru imate slatku hranu, skrob, tjesteninu, bijeli pirinač ili slatke napitke, ovo će dovesti do brzog porasta šećera u krvi, zbog čega će tijelo osloboditi insulin – hormon koji sprečava dovod šećera u krvotok. Ali visok nivo insulina može da zadrži natrijum i tečnost, nakon čega se zadržava voda.

Uzrok: hormonski poremećaji

Ostali hormoni mogu doći do izražaja i mogu se javiti u vidu mjesečnih ciklusa kod žena, što dovodi do povećanja vode u tijelu. U periodu od nedjelju dana do dvije, mogu se zadržati dodatnih kilogram ili dva. Obratite pažnju na ishranu.

Lijek: jedite više vlakana

Konzumirajte hranu bogatu vlaknima kao što su žitarice, sjeme lana i slično, što možete samljeti u mlinu za kafu. Na ovaj način ćete očistiti urinarni trakt, bubrege, debelo crijevo i tijelo će se osloboditi viška tečnosti.

Izvor: fokuzz

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*