Evo kako da zaustavite zadržavanje prekomjerne vode u organizmu, edem, otekline nogu i ruku

Najčešće se javlja u dva oblika:

Kao generalizovani oblik, koji podrazumeva zadržavanje tečnosti i stvaranje oteklina po cijelom tijelu, i drugi, lokalizovani, koji se javlja u formi edema, najčešće na rukama i nogama.

Uzroci zadržavanja tečnosti:

Smatra se da visoke spoljašnje temperature mogu “usporiti“ organizam i time uticati na zadržavanje vode u tijelu.

Pojava zadržavanja tečnosti je prisutna najčešće kod žena, tokom predmenstrualnog perioda, gdje je uzrok povezan sa disbalansom hormona.

Zbog uticaja hormona, ovaj problem se javlja i tokom trudnoće a nestaje nakon porođaja. Uzimanje oralnih kontraceptivnih pilula, kod žena, koje sadrže estrogen, može uzrokovati pojavu oteklih nogu, ruku, stomaka, nekad i osećaj “nadutosti cijelog tijela“.

U klimakteričnom periodu kod žena, usljed smanjenja lučenja progesterona, dolazi do zadržavanja tečnosti i osjećaja nadutosti.

Ishrana sa smanjenim unosom vitamina B1, kao i proteina, može biti preduslov za pojavu edema.

Osobe koje pate od hroničnih venskih insuficijencija, ili proširenih vena na nogama, uglavnom imaju sve simptome zadržavanja tečnosti. Određeni lijekovi, među kojima lijekovi za povišeni krvni pritisak, kortikosteroidi, nesteroidni antiinflamatorni lijekovi (NSAIL) imaju svojstvo zadržavanja tečnosti u organizmu, pa osobe koje ih koriste, mogu patiti od toga.

Organska stanja kao preduslov za nastanak edema

Simptom zadržavanja tečnosti u organizmu, može biti pratilac ozbiljnih stanja kao što su, bolesti bubrega (nefrotski sindrom, zapaljenja bubrega, lupus), gdje se edemi karakteristično lokalizuju na nogama.

Zatim tu su srčana insuficijencija (slabost srca), hipertenzija, koja utiče na povećane krvnog pritiska i posljedično na povećanje ukupne tečnosti u organizmu. Otoci usljed bolesti srca se lokalizuju na nogama i u plućima.

Ciroza jetre je bolest koja izaziva edeme.

Hronične promene na plućima, izazivaju lokalizovane edeme na plućima i nogama.

Smanjenjo lučenje tiroksina, hormona štitaste žlezde, dovodi do hipotireoze povezane sa nastankom edema.

Otečeni, bolni zglobovi, usled degenerativnih stanja ili starosti takođe mogu biti okidač za nastanak edema u predelu lakta, kolena, skočnog zgloba, zgloba šake.

U slučaju ovako ozbiljnih stanja, osobe se moraju pridržavati medicinske, propisane terapije.

Simptomi zadržavanja tečnosti

Najčešći spolja vidljivi znaci zadržavanja tečnosti su u formi oticanja pogođenih dijelova tijela, najčešće ruke, noge, zglobovi, dnevno povećanje težine, koje nije posljedica gojaznosti, već samo posljedica zadržavanja tečnosti u organizmu.

Takve osobe mogu se osjećati naduto, nabubreno i brojka na vagi će uvijek pokazati veću cifru. Promjene na koži se mogu javiti u formi lokalizovnih edema, koji na pritisak se uvuku za nekoliko sekundi, što inače nije osobina kože u normalnim uslovima.

Prirodni načini liječenja zadržavanje vode

Kratki savjeti za sprečavanje zadržavanja vode u organizmu:

Usljed blagog, periodičnog zadržavanja tečnosti u organizmu, mogu se primjeniti neke jednostavne metode, bazirane na promjenama u ishrani i povećanju fizičke aktivnosti.

Smanjite unos soli

Izbjegavajte prekomjeran unos soli putem hrane, slanih grickalica, kikirikija, prerađene hrane, konzervirane hrane, suvomesnatih proizvoda. To su sve namirnice koje sadrže previše soli, koja u organizmu vezuje vodu.

Vitamin B1 i B6

Vitamini B kompleksa, koji se mogu uneti ishranom crvenim mesom i integralnim pirinčem. Oni su važni jer sprečavaju zadržavanje tečnosti.

Kalcijum, vitamin D, pantontenska kiselina

Nalaze se u mlječnim proizvodima, siru, ribi, voću.

Magnezijum

Izuzetno važan za žene, tokom PMS-a

Pijte puno vode

Iako zvuči kao paradoks, voda u većim količinama, hidrira tijelo i dobra je za rad bubrega.

Smanjite unos gaziranih pića, alkohola, kafe

Sadrže materije, tipa kofein koji vezuje vodu za sebe i time je zadržava. Kafa je odgovorna za nastanak celulita kod žena.

Redovno vježbajte, radite vježbe istezanja, podignite noge u ležećem položaju.

Kao pomagalo, naročito kod osoba sa proširenim venama, dobro je koristiti elastične čarape, koje stežu i time sprečavaju zadržavanje vode u nogama.

Jogurt

Je izvor animalnih proteina. Sadrži dosta kalcijuma. Poželjan kod osoba koje pate od hipoproteinemije. Ali, nije poželjan kod osoba na dijalizi, baš zbog prisustva proteina.

Ljekovite biljke

Saveznik u borbi protiv viška tečnosti u organizmu

Maslačak

Maslačak je biljka koja sadrži dosta kalijuma, pa time neutrališe povećan nivo natrijuma u organizmu, koji je odgovoran za povećanje krvnog pritiska. Sadrži magnezijum, mineral vrlo bitan kod žena, što je dobro kod predmenstrualnog nadimanja.

Čaj od maslačka

Čaj se priprema tako što se jedna kašičica sušenog korijena, lista i cvijeta maslačka, prelije sa šoljom tople vode. Ostavi se da odstoji 10 minuta. Nakon toga procijediti i piti čaj tri puta dnevno. Čaj ima izuzetno diuretičko dejstvo, pa može se korisititi i za proljećno čišćenje organizma. Zbog materija koje sadrži, može ometati dejstvo određenih lijekova.

Peršun

Sa svojim zelenim listovima, peršun spada u jake prirodne diuretike.
Čaj od peršuna Uzeti dvije kašičice sušenog lista peršuna, preliti sa šoljom ključale vode. Neka odstoji 10 minuta. Procijediti čaj, I piti ga tri puta dnevno.

Svjež sok od peršuna

Peršun se može izmiksati u blenderu i iscijediti sok, koji pomješan sa cijeđenim sokom od limuna, daje pravo jutarnje osvježenje za organizam.

Sok od limuna

Stavite dvije kašike cijeđenog soka od limuna u čašu tople vode. Možete zasladiti sa medom. Uzimati ovaj sok svaki dan, ujutru i vidjećete rezultat. Nećete se osjećati “naduto“.

Morač (Komorač)

Sjeme komorača je dobar diuretik jer povećava izlučivanje natrijuma i vode iz organizma, putem bubrega. Isto tako, dobar je i kao čistač organizma od toksina.

Čaj od komorača

U šolju tople vode, staviti jednu kašičicu sjemena komorača ( može se kupiti u zdravoj hrani ). Neka odstoji 10 minuta, i procijediti čaj. Piti ga tri puta dnevno, dok se ne vidi rezultat.

Kopriva

Kraljica među biljkama, pokazala je i svoj jak diuretički efekat na organizam. Spečava zadržavanje vode, pomaže izlučivanju viška vode iz organizma.

Čaj od koprive

Preliti suvu koprivu sa šoljom tople vode. Neka odstoji 10 minuta. Procijediti čaj i piti ga tri puta dnevno, može i na duže vrijeme.

Bijeli luk

Bijeli luk se dosta koristi u domaćoj kuhinji i ishrani. Ima vrlo poznata ljekovita svojstva, a među kojima i da je dobar diuretik.

Pasta od bijelog luka

Uzeti par čena bijelog luka, isjeckati sitno, malo pritisnuti, da pusti sok. To korisitit kao namaz na hljeb, ili dodatak čorbama, jelima, varivima.

Kukuruzna svila

Kukurzna svila je od davnina poznata i primjenjivanja kod nemogućnosti mokrenja, kod bolesti bubrega, infekcija urinarnog trakta.

Samim tim, ona ima i diuretičko svojstvo. Sprečava zadržavanje vode u organizmu, samim tim i pojavu nastanka gihta i artritisa.

Čaj od kukuruzne svile

Uzeti 2 kašike sušene kukuruzne svile ili 1/4 šolje sveže, preliti sa šoljom ključale vode. Pustiti da odstoji 5 minuta. Procijediti i piti blago zaslađeno dva puta dnevno. Zbog prisustva određenih materija, treba je oprezno primjenjivati kod osoba sa kardiovaskularnim problemima. Kukuruzna svila ima svojstvo da razređuje krv.

Crni luk

Crni luk se pokazao kao dobar za povećanje diureze ( mokrenja ). U tu svrhu sprema se čaj.

Čaj od crnog luka

Uzeti 2 glavice crnog luka, manje, 2 veze peršuna svježeg, 2 veze svježeg celera. Ovu mješavinu kuvati lagano u 1 l vode, sa 8 supenih kašika meda. Piti po šoljicu 4 puta dnevno.

Ječam

Ječam se pokazao kao dobar diuretik, i uglavnom se koristi kao napitak u nekim evropkim zemljama. Bezbijedan je za trudnice, koje pate od otoka nastalim tokom trudnoće, zbog disabalansa hormona.

Sok od ječma

Uzeti 3 kašike ječma, preliti ga šoljom vode. Ostaviti da prenoći. Procijediti i ujutru popiti vodu od ječma. Isto ponoviti uveče, potapanje ječma. A, ujutru porocijediti i piti po 2 čaše dnevno.

Jabukovo sirće

Jabukovo sirće je bogato kalijumom i pomaže kod otklanjanja grčeva u nogama, kod slabe cirkulacije, sprečava zadržavanje vode.

Jabukovo sirće se može piti ujutru, rastvoreno u čaši vode, zaslađeno medom. Mogu se praviti i tople kupke za noge, u koje je dodato jabukovo sirće. Kupka opušta a takođe otklanja otok nogu.

Izvor: cajeviza

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*