EVO KAKO BIBER UTIČE NA NAŠE ZDRAVLJE: Mnogi ga stavljaju u supu, a ne slute jednu stvar

Začini se prilično obilato koriste, a biber je jedan od redovnih sastojaka u našim jelima. Ne samo što jelima daje sjajan ukus, već ima i veoma pozitivan uticaj na zdravlje.

Pomaže apsorpciju nutrijenata
“Crni biber pomaže u boljoj apsorpciji nutrijenata, kao što su beta-karoten i gvožđe”, kaže nutricionistkinja Britani Dan. Posebno je dobro kombinovati ga sa kurkumom jer ova dva začina međusobno pomažu apsorpciju antioksidantnih i antizapaljenskih svojstava i jednog i drugog.

Snižava holesterol

Nutricionistkinja Lisa Moskovic kaže da su neke, doduše manje, studije pokazale da crni biber pomaže u snižavanju nivoa holesterola.
U studiji koja je sprovedena na pacovima se pokazalo da je ekstrakt crnog bibera u njihovoj ishrani snizio nivo lošeg holesterola.
Imaju efekat antioksidanta
“Crni biber nije samo začin, ima i svojstva antioksidanta, koja štite od štete koju nanose slobodni radikali i štiti od zapaljenja”, kaže nutricionistkinja Moskovic. Ona je pojasnila da su slobodni radikali molekuli koji mogu da oštete ćelije, a u našem organizmu se stvaraju kao odgovor na zagađenje, lošu ishranu, pušenje… Antioksidanti, međutim, neutrališu slobodne radikale i sprečavaju da oštete ćelije, prenosi Espreso.

novi.ba

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*