DOKTORICA TVRDI DA DA OVO PIĆE NIKAKO NE TREBA DA PIJETE PREKO LJETA: NISTE NI SVJESNI ŠTA RADI U ORGANIZMU

Tokom paklenih vrućina, stručnjaci nas najviše upozoravaju da unosimo veću količinu tečnosti.

Hidratacija je od ključne važnosti, ali ljekari ovih dana upozoravaju na najčešće greške koje se prave kada su temperature izrazito visoke. Te greške zovu se “lažna hidratacija”, a doktorica Svetlana Vučetić iz beograda, specijalista neurologije, otkrila je o čemu se radi.

-Koliko god izgledalo atraktivno, naš najveći organ je koža. Ono što treba da uradimo, to je da rashladimo kožu, a ne naš stomak. Kad uzmemo bilo koje hladno piće, taj trenutak ćemo rashladiti, u plućima ćemo imati utisak da nam je sjveže, ali naš organizam se polako šteluje na podizanje temperature. Ništa nismo uradili ako unesemo ledena pića, ali ako se tuširamo hladnom vodom, mi ćemo postići dobru temperaturu”, objasnila je doktorica.

Alkohol tokom vrelih dana nije dobar izbor, napominje dr Vučetić.

-Ideja da ne smijemo da se znojimo je pogrešna, jer je to način da naš organizam diše na vrućinama. Ako mi u organizam unesemo alkohol, on će da doprinese da se jedan hormon koji sprečava veliku količinu izlučivanja mokraće, poremeti. Imate gubitak tečnosti kroz kožu i upadate u dehidrataciju. To se odražava na konfuziju, zamor, suha usta, poremećaj koordinacije, a to može da ide toliko drastično, da može doći i do toplotnog udara, sunčanice, grčeva u nogama”, upozorila je doktorica i otkrila da je čaj najbolje piće tokom vrućina.

-Čaj nikad nije hladan, uvijek je mlak ili topao, a zašto se dodaje nana? Nešto što u sebi ima ekstrakte bilja, organizmu pomaže da opstane na visokim temperaturama. Čaj je idealan napitak tokom ljeta”, otkrila je dr Svetlana Vučetić.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*