ČIČAK–Lijek je za krvne sudove,reumu,rane, živce, stolicu

Čičak korišten po ovim receptima lijek je za krvne sudove,reumu,rane, živce, stolicuČičak je u javnosti zanemarena ljekovita biljka, malo tko i pomišlja da bi mogao biti ljekovit!

Zbog svojeg izgleda čičak na prvi pogled odbija ljude pa nitko i ne razmišlja je li za nešto koristan. No ovdje pročitajte i isprobajte recepte koji će vam dokazati suprotno.Također, trebate znati da se kod nas čičak najčešće smatra korovom, a u Japanu ga uzgajaju radi njegovih ljekovitih svojstva!

Za vrijednost čička možda su najbolji suci makrobiotičari kojima je njegov korijen jedan od glavnih sastojaka na jelovniku.Možda ste za čičak čuli i u receptima za šečeraše, zato jer je hranjiv i ljekovit kod te bolesti, a spominje se i u dijetama za želudac i jetra.Čak i znanstvenici prihvaćaju da čičak ima široko djelovanje, od utjecaja na sezonske bolesti kao što je gripa ili alergija pa sve do utjecaja na zloćudne bolesti.

Recepti:Želudac, reuma …:Korijen i list čička koriste se kod upale i čira želuca, a rabe se i za znojenje i probavu, te protiv reume, kožnog ekcema te lišaja, osipa i gnoj­nih rana.Kod reume koristi se čaj od čičkovih sjemenaka. Suh korijen, stucan u prah i pomiješan s jestivim uljem, liječi od gnojnih rana ako se njime namažu.Lijek protiv svih ovih bolesti priprema se tako da se velika žlica sitno narezanog korijena i lišća kuha u pola litre vode oko 5 min, zatim se mješavina ostavi poklopljena 10-15 minuta i na kraju procijedi.Piju se po 2 velike žlice dvaput dnevno (ujutro i navečer).

Trakavica i rane:Pri liječenju od trakavice, zdrobi se svježi korijen čička i pomiješa s 1-2 velike žlice vinskog octa, zatim se istisne sok koji se pije 8-10 dana natašte po 1 velika žlica.Prah od suhog korijena čička pomiješan sa zečjim lojem izvlači strana tijela iz rana.

Živci, usta:U slučaju kljenuti ličnog živca (Nervus facialis), kada se usta iskrive, usitne se korijen i lišće čička i priviju se na suprotnu, zdravu stranu lica.Stolica, mokraća …:Čaj od čičkova korijena pospješuje stolicu, izlučivanje znoja i mokraće, a istodobno čisti krv. Čičkovo ulje kuhano s mladicama borovice čisti krv i liječi organizam kod raznih kožnih bolesti.

Vene:Rane kod otvorenih vena na nogama liječe se oblozima od čičkova lista koji se s donje strane namaže svinjskom mašću.Podijelite i zaptatite nas! Hvala!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*