ČAJ OD CRNOG LUKA: Čisti bronhije, jača pluća i sprečava gripu

Ovaj čaj je moguće piti svakodnevno, u većim količinama. Odličan je za situacije u kojima želite da izbjegnete miris crnog luka, a iskoristite sva ljekovita svojstva ove biljke.

Kako ga pripremiti:

Glavicu luka srednje veličine isijecite na četiri dijela i prelijte sa tri šoljice vode. Ako luk nije prskan, može se isjeći zajedno s ljuskom kako bi bio što djelotvorniji. Potom ostavite da se kuva na laganoj vatri dok polovina tečnosti ne ispari, procijedite i pijte toplo. Ukus ovako pripremljenog čaja je slatkast i prijatan, a prema želji se takođe može zasladiti i medom.

Raskuvan luk možete kasnije upotrijebiti kod pripreme jela, npr. dodati jelima od krompira ili varivima. Ovaj čaj prvenstveno je djelotvoran protiv kašlja, a možete ga koristiti i za ublažavanje grlobolje, čišćenja pluća, prehlade i gripa.

Kod ovih bolesti čaj je u najvećem broju slučajeva dovoljno piti 2-3 dana. Prema preporuci Rudolfa Brojsa, čaj od luka koristi se kod srčane i bronhijalne astme. Kod težih slučajeva astme i bronhitisa čaj treba piti 2-3 nedelje, ali je moguće i češće kako bi se potpuno očistile bronhije i pluća. Za astmatičare uz ovaj se čaj preporučuje uzimanje rendane crne rotkve uz dodatak malo šećera.

Ovaj čaj dobar je i za detoksikaciju i jačanje tijela, te za cjelokupno naše zdravlje organizma.

Pripremite ga i vi.

Izvor: oazaznanja.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*