Bundeva, dunja, trnjina, iđirot – Jesenje poslastice i prirodni lijekovi – Ljekovito bilje

I u jesenjim danima dostupne su nam neke veoma ljekovite i korisne biljke.

Bundeva, ukusno jesenje povrće porijeklom iz Centralne Amerike, veoma je korisna za naše zdravlje.

Ljekovita svojstva posjeduje bundevina pulpa, ali i sjemenke iz kojih se cijedi dragocjeno ulje.

“Iako je kod nas stekla reputaciju stočne hrane, bundeva bi mnogo češće trebalo da se nađe na našim trpezama. Njena pulpa je veoma lekovita i sadrži veliku količinu beta karotena (provitamina A). Ljudi sa kožnim oboljenjima, poput psorijaze, bi svakodnevno trebalo da konzumiraju bundevu, bilo pečene, kuvane ili sveže”, navodi narodni travar i novinar Momčilo Antonijević.

Bundeva (cucurbita pepo) sadrži veliku količinu vlakana, karotenoide, vitamine C i E. Ovi vitamini su veoma efikasni antioksidanti. Zahvaljuući njima bundeva je moćna hrana za prevenciju tumora.

“Iz semenki bundeve se cedi masno ulje, koje kada je hladno ceđeno se preporučuje ljudima sa benignom hiperplazijom prostate. Ulje sadrži veliku količinu cinka i odlično je za imunitet”, navodi Antonijević.

Egipatski naučnici dokazali su djelotvornost ulja od bundeve u liječenju artritisa i upale zglobova. Bundevine sjemenke su veoma efikasan i potpuno bezbjedan lijek protiv crevnih parazita. Ulje se koristi i u kozmetici posebno za tretman suve ili problematične kože sklone aknama.

Dunja je prvenstveno poznata kao omiljeno voće za slatko, ali sjemenke ove biljke, koje se obično bacaju su veoma ljekovite.

“Semenke ove biljke sadrže 20 odsto biljne sluzi, koja je izuzetno lekovita i deluje blagotvorno na organe za varenje”, kaže Antonijević.

Čaj od sjemenki dunje ublažava suvi, nadražajni kašalj. Supena kašika cijelih sjemenki dunje se prelije sa pola litra hladne vode, ostavi da stoji dva sata, a onda se stavi na šporet da provri i kuva 1 minut. Poslije toga, procijedite i pijete tokom dana.

Svježe cijeđeni bistri sok od dunje je blag narodni lijek za zaustavljanje dijareje.

Iđirot, trnjine, čičoka i korjen zečjeg trna
Jednoj drugoj ljekovitoj biljki – iđirotu, takođe je sada sezona.

Trnjine su divlji plodovi koji se sakupljaju čim počnu prvi mrazevi. Narodni travari preporučuju čaj od trnjine za snižavanje povišenog šećera u krvi i za čišćenje krvnih sudova.

“Za tinkturu je potrebno 100 grama trnjina, pola litra 70 procentnog alkohola ili jake rakije, to pomešate i stavite u dobro zatvorenu teglu i ostavite na tamnom mestu. Sa vremena na vreme promućkajte sadržaj u teglo i posle dve nedelje procedite i pijete jednu kafenu kašičicu pomešanu sa pola decilitra vode ili čaja tri puta na dan”, objasnio je Antonijević.

Čičoka je slična suncokretu, ima lijep žut cvijet, a stabljika može da naraste i preko dva metra. Obično raste uz rijeke i potoke, a nerijetko je ukras u baštama.

U kineskoj tradicionalnoj medicini i korjen i lišće koriste se kao lijek. Može koristiti kuvana, pečena, ali i u svježem stanju.

Korjen zečjeg trna je jedan od najboljih biljnih lijekova za izbacivanje viška vode iz organizma, protiv reumatizma i gihta.

Izvor: agrosavjet.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*