Bokvica / trputac: Za želudac, kašalj i iskašljavanje, čir, infekcije…

Na našem podneblju postoji zaista veliki broj biljaka kraj kojih prođemo svaki dan, a da ponekad nismo ni svjesni koliko su one zapravo zdrave.
Jedna od takvih je zasigurno i bokvica.

Ostanite sa nama da biste saznali kako se pravi sirup od bokvice, koji je fenomenalan borac protiv svih vrsta infekcija, naročito ukoliko se kombinuje sa medom.

Iako će vam najverovatnije svojim izgledom djelovati kao obični štetni korov, u pitanju je veoma korisna biljka. U našoj narodnoj medicini najčešće su se koristili bokvica i med za liječenje želuca.

Takođe bokvicu su koristili spolja za oblaganje rana i čireva po koži, te za razne upale i otoke, dok se ljekovit čaj ili sirup koristio za lakše iskašljavanje i izbacivanje šlajma, rastvaranje sluzi, protiv čira na želucu, kao i kod upale bešike.

Istraživanja novijeg datuma pokazuju da bokvica i med imaju snažno djelovanje na krv i sistem krvotoka, te na bubrege i jetru.

Upravo zbog ovih zdravstvenih prednosti se govori da vrijeme bokvice kao lijeka tek dolazi.

Evo kod kojih se sve togoba bokvica može dobro doći:

kod hroničnog kašlja,
bronhijalne astme,
čira na želucu,
čira na dvanaestopalačnom crevu,
hemoroida,
vaginalnih infekcija,
produžene menstruacije i krvarenja,
povreda i opekotina,
upale bešike i infekcije mokraćnih kanala.
Zahvaljujući alantoinu, kao i drugim dragocenim supstancama, ženska bokvica kao lek se koristi i za obnavljanje unutrašnje sluzokože, pa se često od nje prave lijekovi protiv čira na dvanaestopalačnom crevu i želucu, u te svrhe najbolje je da sakupite svježe listove ove biljke.

Ispitivanjem je utvrđeno da ona ima izuzetno dobra antibakterijska svojstva, tako da je ovo narodno-tradicionalno vjerovanje dobilo i naučnu potvrdu.

Svjež sok (sirup) iscijeđen iz listova ove dragocjene biljke koristi se veoma često za liječenje obolelog želuca i crijeva. Svakako najbolja kombinacija su bokvica i med u srazmjeri 1:2 u korist meda.

Samo jedna supena kašika dnevno, može vas u potpunosti osloboditi svih tegoba i muka.

KAKO SE KORISTE BOKVICA I MED ZA ŽELUDAC

Nakon pranja bokvice, trebate je sitno isjeckati, samleti (poslužiće i mašina za meso) ukoliko nemate blender. Na kraju sve stavite u sokovnik i dobro promiješajte i iscedite tečnost.

Sirup od bokvice sa medom je posebno ljekovit i za tu namjenu koristite isključivo pravi domaći, prirodni med, jer on je ubedljivo najboljeg kvaliteta, a ovaj sirup ga svakako zaslužuje.

Stavite duplo veću količinu meda u odnosu na čist sirup..

Bokvica i med kao lijek se doziraju tri puta na dan i to po jednu supenu kašiku. Za uzimanje ovog lijeka najbolje je da nabavite drvenu kašiku.

Ovaj ljekoviti sok, najbolje da čuvajte u frižideru i nemojte ga uzimati na potpuno prazan stomak, ako vas muče želudačne tegobe.

Takođe, ako se zajedno koriste bokvica i med za želudac najbolje efekte ćete postići sa medom koji je dobijen sa hladnom preradom.

Tada će doći do još boljih rezultata, jer sam med koji je hladno prerađen ima izuzetno djelovanje na brojne bakterije u želucu i našim crijevima, sa bokvicom je još bolji tandem. Koristite ovaj narodni lijek samo nekoliko dana i odmah ćete osjetiti olakšanje.

Sok od bokvice sa medom, ako se dozira prema uputstvu imaće izvanredno dejstvo. On će na čudesan način da zacijeli i regeneriše sluznicu želuca i njega sve više prihvataju i ljekari konvencionalne medicine.

Ako ovoj recepturi dodate i čaj napravljen od jednakih dijelova kantariona i slatkog korena, liječenje će biti još uspješnije i brže.

Danas znamo da bokvica i med nisu jedino korisni kod organa za varenje, već i da postižu izvanredne rezultate kod bolesti respiratornih organa, za tu namjenu koristi se ljekoviti čaj.

KAKO NAPRAVITI ČAJ OD BOKVICE PROTIV KAŠLJA

Recept za čaj

Malu kašičicu do vrha punu osušenim listovima bokvice prelijte sa dva i po decilitra, tek provrele vode, poklopite sa vrha i stavite na stranu neko vreme da odstoji.

Dobro ga procedite i pijte do 3 puta tokom dana. Ujutru će vam pomoći za bolje izbacivanje nagomilanog šlajma, te ga tada obavezno upotrebite.

Takođe biljka bokvica se posebno preporučuje ljudima koji pate od bronhitisa, naročito u kombinaciji sa bršljanom i majčinom dušicom.

Ove tri biljke zajedno čine jednu fantastičnu mešavinu za lečenje pomenute bolesti i ako imate takvih problema, obavezno je probajte.

Blagotvorni čaj od bokvice može biti odlična prva pomoć i kod uporne vaginalne infekcije. U tu svrhu prave se blage i tople obloge koje se koriste za spoljašnje i unutrašnje čišćenje i sapiranje.

Uzeti pola kafene kašičice osušene i sitno naseckane bokvice i preliti sa proključalom vodom (1 dl). Kada se malo prohladi natopiti tampon sa čajem i koristite za intimnu negu.

Sirup od bokvice recept sa šećerom

Da bismo napravili lekoviti sirup od bokvice koji pomaže za bolje iskašljavanje šlajma kod prehlade kao i kod bolesti kakve su bronhitis, katar pluća, astma trebaće nam nešto više strpljenja – ali ono se na kraju svakako isplati.

Za početak pronađite odgovarajuću teglu koja se dobro zatvara, te u nju ređajte listove bokvice, na koje se dodaje red smeđeg šećera, pa opet bokvice i tako naizmenično sve do vrha.

Smesa se dobro nabije, zatvori i drži na ujednačenoj temperaturi tri meseca, najbolje zakopana u zemlji. Nakon 90 dana iscedite dobijeni sirup od bokvice i pijte ga svakodnevno.

Bokvica je blago, uberite je ponekad.

Izvor: dijetamesecevemene.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*