BOKVICA – melem za lice, zaštita za pluća…

Bokvica sadrži jedinjenja koja su djelotvorna protiv stafilokoka, streptokoka i klostridije.

Svježe iscjeđen sok preporučuje se za čišćenje krvi, kod svih vrsta čireva, za liječenje otečenih žljezda i hemoroida.

Bokvica (lat. Plantago) rasprostranjen je i lako prepoznatljiva biljka. Postoji preko 200 vrsta bokvice, a najpoznatije su širokolisne i uskolisne. U Kini je korišćena 3000 godina prije Hrista, za liječenje mnogih oboljenja. Sebastijan Knajp je isticao da će rana zarasti kao da je “šivena zlatnim koncem”, ako se na nju nanese nanese sok od bokvice. Hildegard je sokom od bokvice liječila otoke nastale nakon uboda škorpija.

Ovaj stari narodni lijek u nekim zemljama službeno je odobren za liječenje. Najpoznatija upotreba bokvice je u liječenju kašlja, ali je djelotvorna i kod drugih oboljenja disajnih organa – astme, upale pluća, pa čak i kod tuberkuloze pluća. Neki naučnici tvrde da bokvica stvara averziju prema pušenju i smanjuje želju za nikotinom. Zbog toga je sve češći sastojak preparata za odvikavanje od pušenja. Kao pomoć kod odvikavanja od cigareta možete žvakati list bokvice ili piti čaj.

Sok od bokvice ima jaka antibakterijska svojstva da mu nije potreban nikakav konzervans za očuvanje, jer se ne kvari.

Svježe iscjeđen sok preporučuje se za čišćenje krvi, kod svih vrsta čireva, za lečenje otečenih žlezda i hemoroida. Sjeme bokvice koristi se za uništavanje parazita, ameba i glista. Preporučuje se kao laksativ, naročito za decu, i kod upale sluzokože. Dnevno konzumiranje osam grama semena sprečava stvaranje žučnih kamenaca.

Od bokvice se prave balzami, ulja, tinkture, sirupi u čajevi. Mlado lišće može se dodavati supama, salatama ili kuvati.

Ulje

Sterilnu teglu napunite isjeckanim lišćem bokvice i prelijte maslinovim uljem tako da potpuno prekrije lišće. Zatvorite i čuvajte na tamnom mjestu. Protresite jednom dnevno i nakon dvije nedelje procjedite. Možete ga koristiti samostalno ili kao osnovu za druge preparate.

Tinktura

Pripremite isto kao u receptu za ulje, ali umjesto ulja koristite votku. Preporučena doza tinkture je petnaest do dvadeset kapi tri puta na dan.

Uvarak

Stavite šoljicu svježe ili pola šoljice suve bokvice u 200 ml kipuće vode. Pokrijte i pustite da krčka 15 minuta. Ovim uvarkom možete prskati i otvorene rane ili čireve na životinjama.

Eliksir

Preporučuje se kod bolesti pluća. Samljevene listove i sok koji je iz njih iscireo pomješajte sa kilogramom meda i 50 grama usitnjene smole propolisa. Izmješajte i ostavite da stoji tri dana, mješajući s vremena na vrijeme drvenom ili plastičnom kašikom. Nakon tri dana uzimajte tri puta na dan po jednu kafenu kašičicu desetak minuta prije obroka

Izvor: agrosavjet

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*