Blago koje košta malo više od jednu KM, a liječi mnoge zdravstvene probleme…

Dairy whey and cheese in a plate

– Sirutka je blag i prirodan napitak, potpuno siguran za upotrebu, zbog čega je prikladna namirnica za prehranu od dojenačke dobi do starosti. Zbog sličnosti majčinom mlijeku, može se koristiti kao nadomjestak za mlijeko u prehrani dojenčadi.

Sirutka je nusproizvod koji nastaje pri proizvodnji sira i jogurta i u njoj ostaju najbolji i najvredniji sastojci mlijeka: vitamini B i E, minerali i mliječni šećeri koji su važni za gradnju najfinijih veza u mozgu.

Kako biste osjetili maksimalan učinak ove dragocjene tekućine koju su naše prabake koristile kao lijek, konzumirajte pola do jednog litra sirutke dnevno.

Najbolje ju je piti ujutro natašte te uz doručak, ali učinak ćete osjetiti i pijući je tokom dana kako biste se osvježili i vratili energiju. Ovaj moćni napitak ima i svoju skromnu stranu, jer litar sirutke košta oko 5 kuna, piše Zadovoljna.hr.

Sirutku je dobro piti svaki dan, jer…

1. Najbolji je prirodni lijek za jetru

Masna jetra, hepatitis, žutica, jetra oštećena alkoholom i nezdravom hranom, ciroza – nema te bolesti jetre kod koje sirutka ne pomaže. Ovaj skromni napitak sadrži beta-laktoglobulin koji snabdijeva organizam aminokiselinama zvanima BCAA, koje pomažu kod uznapredovalih bolesti jetre te oboljelima od ciroze pomaže da žive duže i kvalitetnije. Želite li pročistiti jetru, najbolje što možete napraviti jest da posegnete za čašom sirutke.

2. Pomaže kod mršavljenja

Sirutka sadrži mnogo bjelančevina koje povećavaju mišićnu masu i daju osjećaj sitosti uz malu količinu kalorija. U 100 grama sirutke nalazi se samo 26 kalorija. Budući da je siromašna mastima i kalorijama, a bogata važnim hranjivim tvarima, sirutka je važan dio redukcijske dijete i korisna je svakome ko želi održavati vitku liniju. Bjelančevine u sirutki, također, povećavaju nivo hormona koji umanjuju apetit i tako ublažavaju osjećaj gladi.

3. Rješava problem zatvora stolice

Sirutka će brzinski potaknuti probavu te riješiti neugodan osjećaj nadutosti i zatvora. S obzirom na to da ima diuretska svojstva, pazite da ne pretjerate s konzumacijom (maksimalno litar sirutke dnevno), jer može izazvati proljev. Sirutka posjeduje mliječnu kiselinu koja smanjuje prekomjeran broj gljivica i bakterija u crijevima, a njezin niski pH potiče rad crijeva.

4. Smanjuje stres i osjećaj umora

Sirutka potiče lučenje serotonina, hormona sreće, te tako smanjuje osjećaj stresa i hroničnog umora. Sadrži i alfa-lactalbumin koji obiluje esencijalnom aminokiselinom triptofanom, poznatoj po reguliranju sna i poboljšavanju raspoloženja.

5. Regulira masnoće u krvi

Sirutka se preporučuje ljudima koji imaju problema sa povišenim masnoćama u krvi koje ne uspijevaju kontrolirati lijekovima i prehranom. Naime, sirutka kod gotovo svih ljudi regulira povišen holesterol i trigliceride nakon nekoliko sedmica redovnog konzumiranja.

6. Pomaže u gradnji mišićne mase

Sirutka, i to ona u prahu, danas je možda najpopularnija među sportašima koji dragocjena svojstva ovog zaboravljenog blaga obilno koriste za gradnju mišićne mase, ali i za oporavljanje mišića nakon fizičkih napora, odnosno tjelovježbe.

7. Snižava krvni pritisak

Redovno konzumiranje sirutke doprinosi i zdravlju krvožilnog sistema, jer smanjuje nivo glukoze u krvi i krvni protosak te tako smanjuje rizik od bolesti srca i krvnih žila.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*