ZNATE LI ŠTA JEDETE: Ako primijetite ovo na jajima ODMAH IH BACITE – OTVORITE OČI ŠIROM

Fina i ukusna, jaja su namirnica puna proteina i doprinose zdravlju.

Ipak stručnjaci upozoravaju da jaje ponekad može da bude dom opasne bakterije koja izaziva probleme sa zdravljem

Zašto je dobro jesti jaja

Neki smatraju da su jaja dobar oblik prevencije od razvoja bolesti jer jačaju imunološki sistem koji se bori protiv virusa i infekcija. Mnogi tvrde da svakodnevna konzumacija jaja nije zdrava, ali to nije istina. Jedina je istina da treba biti umjeren.

Naime, jaja predstavljaju najčešći oblik proteina (bjelance) koji je koristan za organizam i mršavljenje, a za normalan nivo holesterola ne biste smjeli da jedete više od dva jaja dnevno – opasnosti holesterola se kriju u žumancu. Jaje sadrži oko 212 mg dobrog holesterola koji pomaže da se reguliše nivo onog lošeg. Žumance takođe sadrži puno luteina i zeaksantina, dva antioksidansa koji smanjuju rizik od makularne degeneracije. Jedite jaja i u starosti nećete imati problema s vidom.

Ipak treba paziti da im nije istekao rok trajanja kako biste izbegli zdravstvene probleme. Upravo iz tog razloga Ministarstvo poljoprivrede SAD-a (USDA), savjetuje da je potrebno zaštititi se i proveriti da li je jaje pokvareno prije konzumacije.

Evo kako ćete otkriti da ih treba baciti…

Promjena boje bjelanca

Ako je bjelance poprimio nijansu perle ili ružičaste, bacite jaje odmah, savjetuju stručnjaci iz USDA-e. Promena u boji, koliko god suptilna bila, može javljati da se radi o pokvarenoj namirnici radi bakterije Pseudomonas, a ona je najčešće odgovorna za kvarenje ove namirnice, ali i za trovanje hranom, kažu stručnjaci.

„Ova bakterija stvara pigment u belancetu jajeta, pa ako primetiti da belance nema vama poznatu boju, bacite ga“, savjetuju stručnjaci iz Centra za bezbednost.

Pseudomonas bakterija može uzrokovati i druge vidljive promene

Osim te boje bjelanca, jedna studija tvrdi da ova bakterija uzrokuje i druge vidljive promjene. Dakle, može se raditi o promeni mirisa, a belance može poprimiti i zelenkastu boju.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*