UNIŠTAVA BUBREGE i JETRU: Ovu namirnicu svi jedu, a nisu ni svjesni koliko je OPASNA!

Namirnica koja je sastavni dio meze ali i sendviča može da naruši zdravlje.

Mnogima je omiljeno jelo za doručak sendvič, u koji se obavezno pored salate stavlja i malo mesa, pri čemu je to obično šunka.

Međutim, stručnjaci savjetuju da je potrebno da budete oprezni sa ovom namirnicom.

Zašto?

Pored toga što šunka sadrži dobre nutritijente, ona u sebi ima i one negativne, odnosno ima jednu nuspojavu — zadržava vodu u tijelu.

Da bi šunka imala dobar ukus, prilikom pravljenja ovog proizvoda u šunku se dodaje dosta soli, odnosno kako je američko Ministarstvo poljoprivrede prenjelo, radi se o tome da u 85 grama dimljene šunke ima čak 830 miligrama natrijuma.

Tako da prilikom čestog konzumiranja šunke to dovodi do zadržavanja vode u tijelu, te zbog toga mogu oticati stopala, šake ili zglobovi.

Ali to nije sve… Posljedica ima mnogo više od oticanja. Dakle, prilikom prekomjernog unošenja soli i u organizam, prilikom zadržavanja vode dolazi do zadržavanja vode, čime se pravi pritisak na krvne sudove što može povećavajući rizik od infarkta ili moždanog udara.

Može doći i do gubljenja kalcijuna iz kostiju što može na duži rok da napravi ozbiljne probleme sa kostima.

Takođe, velika količina soli može negativno uticati na jetru i bubrege. Nutricionisti preporučuju da je neophodno jesti šunku umjereno, ali i to da je potrebno da popijete veću količinu vode.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*