UKOLIKO STE GOJAZNI, ZABRINUT ĆE VAS PORUKA DOKTORA SOLAKOVIĆA

Prof.dr. Emir Solaković, kardiovaskularni hirurg, često u svojim televizijskim nastupima vrlo otvoreno, iskreno govori o problemima koji narušavaju zdravlje svakog pojedinca.

Ovoga puta Solaković je govorio o debljini, posljedicama s kojim će se susresti svi koji imaju više od normalne, dozvoljene težine.

-Vi koji imate više kilograma, koji ste gojazni… to što ste debeli to je bolest. Vi ste bolesni! Trebate znati da drugu po redu smrtnost u cijelom svijetu uzrokuje baš debljina. Sada se postavlja pitanje šta je debljina: to kada vi stanete na vagu ili nešto drugo? Debljina je ako uzmete metar i taj metar koji omotate oko leđa odnosno oko pupka i kada ga izmjerite ako je kod žena iznad 85 cm, a kod muškaraca iznad 100 cm, vi ste debeli. Najopasnija debljina je ona kruškasta, ona u kojoj čovjek ima veliki stomak ispred sebe. Ona debljina koja u kojoj čovjek izgleda kao jabuka, koja je široka, ona nije opasna kao ona „kruškasta“. Da pojasnim… U stomaku ispred debelog crijeva postoji nešto kao jedna pregača. Tu se stvara ogromna količina masnoće. Od te masnoće luče se horrmoni koji idu po vašem cijelom organizmu. Vi koji ste debeli ako nemate sad šećer, dobit ćete ga. Samo je pitanje dana. Onda uz šećer idu sve ostale posljedice. Trpi vam i jetra i drugi organi. Tada se povećava holesterol i trigliceridi.

Vi ulazite u hipertenziju, dolazi do povišenog pritiska, imate masnu krv, potencijalni ste dijabetičar… – kazao je dr. Solaković.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*