Trnu ti ruke i noge u toku spavanja? Ovo može biti alarm za hitan odlazak doktoru – evo zašto

Taj čudan osjećaj je zapravo normalna reakcija tijela, kažu stručnjaci. Radi se o tome da živci signaliziraju da morate promijeniti neudoban položaj.

Utrnulost, obamrlost, “mrtva ruka”, neosjetljivost stopala… kako god ga nazvali, taj osjećaj je gotovo svima poznat. Stopala, šake, ruke i noge dijelovi su tijela koji najčešće “umrtve”, posebno noću kada spavamo. Ali, zašto se to događa?

Taj čudan osjećaj je zapravo normalna reakcija tijela, kažu stručnjaci. Radi se o tome da živci signaliziraju da morate promijeniti neudoban položaj, piše “Srbija danas“.

– Pritisak izlaže živce stresu – rekla je njemačka neurološkinja Katrin Hahn iz bolnice Charite.

– Ako ste zdravi, utrnulost vas ne treba brinuti. Upravo suprotno, to je znak da su vaše vitalne funkcije u savršenom redu – dodala je ona.

Ono takođe ima preventivnu ulogu, jer vas podsjeća da se vratite u udoban položaj.

– Kada živac ne bi poslao taj signal, moglo bi doći do trajnog oštećenja – kaže Hahn.

Osjetite li obamrlost, jednostavno “probudite” ruku ili nogu tako što ćete zauzeti ugodniju poziciju. Ne trebate ih tresti, povratak u normalan položaj biće sasvim dovoljan.

– Ako je živac odsječen tek privremeno, ne brinite – kaže Hahn. “Osjećaj u ruci ili nozi vraća se vrlo brzo, najčešće u roku par minuta – dodala je.

Ali, ako se ne vrati za nekoliko sati, potražite ljekarsku pomoć. Doktoru bi trebalo da odete i ako nema nekog očitog razloga za utrnulost ili obamrlost udova, upozoravaju stručnjaci.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*