Tri zdravstvene prednosti surutke

Mnogi negoduju ideju da piju surutku, ali ovaj napitak je toliko zdrav da bismo mogli da ga svrstamo u vrh onih namirnica koje bi trebalo konzumirati što češće.

Surutka je nusproizvod koji nastaje pri proizvodnji sira i jogurta. U ovoj tečnosti ostaju vrijedni sastojci mlijeka poput viramina B i E, minerala i mliječnih šećera. Nutricionisti je preporučuju i kao eliksir zdravlja i mladosti jer su njeni benefiti za zdravlje veliki.

Ono što je čini posebno primamljivom jeste to što je lako dostupna, a sada se može kupiti u mnogim većim marketima, ali i lokalnim prodavnicama, piše ona.telegraf.rs.

1. Pomaže u čišćenju jetre

Ovaj napitak sadrži beta-laktoglobulin koji snabdijeva organizam aminokiselinama zvanim BCAA koje pomažu kod bolesti jetre. Ako želite da pročistite jetru, najbolje što možete da uradite je da uzmete čašu surutke. Takođe, ona reguliše i povišene masnoće u krvi.

2. Rješava problem zatvora

Surutka će brzinski podstaći varenje i riješiti neprijatan osjećaj nadutosti i zatvora. S obzirom na to da ima svojstva diuretika, pazite da ne pretjerate s konzumacijom. Ona posjeduje mliječnu kiselinu koja smanjuje prekomjeran broj gljivica i bakterija u crijevima, a njen niski pH podstiče rad crijeva.

3. Pomaže u izgradnji mišićne mase

Surutka, i to ona u prahu, danas je možda najpopularnija među sportistima koji dragocjena svojstva ovog zaboravljenog blaga obilno koriste za izgradnju mišićne mase, ali i za oporavljanje mišića nakon fizičkog napora.

Uz sve to, podstiče lučenje serotonina, hormona sreće i tako smanjuje osjećaj stresa i hroničnog umora, zbog čega je poželjna svakome ko želi da dobro raspoloženje obilježi njegov dan.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*