SVAKI DAN PIJETE MINERALNU? EVO ŠTO SE TADA DOGAĐA U VAŠEM TIJELU

Vjeruje se da mineralna voda pridonosi boljoj probavi i zdravlju crijeva, zbog čega se često bira za “odličnu zamjenu” gaziranom soku.

Ljudi su stoljećima pili mineralnu vodu za smirivanje želuca, prije svega zbog ublažavanja neugodnih simptoma refluksa kiseline. Je li to istina i koliko je sigurno piti mineralnu vodu svaki dan, otkrila je nutricionistica Sarah Hus, piše Hayat.

Prema njezinim riječima, postoje pozitivne i negativne strane svakodnevne konzumacije. Mineralna voda pridonosi boljoj hidriranosti, a pozitivno utječe na probavu, neutralizaciju želučane kiseline, funkciju bubrega i pravilan rad srca. Jedna studija je pokazala da redovit unos mineralne vode povećava gustoću kostiju, koja se inače s godinama gubi.

Ipak, ako mineralnu vode pijete baš svaki dan, postoje negativni efekti. Može oštetiti zubnu caklinu i pridonijeti razvoju karijesa. Klinika Mayo ističe da gazirana pića, kao i voda, mogu pridonijeti razvoju refluksa kiseline. Ovo je jednom prilikom potvrdio i liječnik Andrew L. Rubman.

Kiselina koju sadrži mineralna vodaopasna je za prazan želudac pa biste problem s refluksom kiseline ili probavom, umjesto da riješite, mogli samo pogoršati – rekao je Rubman.

Zatim je dodao:

Najbolje je da mineralnu vodu pijete između obroka, dok biste sva gazirana bezalkoholna pića trebali izbjegavati što je više moguće – objasnio je liječnik Andrew L. Rubman.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*