Šta se događa u našem tijelu kada previše popijemo

S obzirom na to da je sezona slava u toku, a tu je i Nova godina i Božić, neki piju više alkohola nego inače.

Pogledajmo šta nauka kaže i razbijmo neke dugogodišnje mitove o tome šta se zapravo događa sa našim tijelom dok pijemo alkohol, a zatim budimo mamurni.

Nauka kaže da nije važno koju vrstu alkohola pijemo ili čak, da li miješamo pića – efekti su u osnovi isti u ondosu na količinu alkohola.

Kada pijemo alkohol, on ide u želudac i prelazi u tanko crijevo odakle se ubrzo apsorbuje u krvotok.

Ako smo nešto pojeli, apsorpcija alkohola će biti usporenija, tako da se nećemo brzo napiti. Zato je dobra ideja da se jede prije i uz piće.

Tijelu je potrebno oko sat vremena da metabolizuje 10 grama alkohola ili jedno standardno piće.

Šta izaziva gubitak pamćenja

Svi imamo onog prijatelja koji se probudio poslije burnog noćnog provoda i ne može da se sjeti pola noći. To je onaj poznati ‘prekid filma’.

Kalkulator za alkohol

Postoje kalkulatori koji pomažu da procjenimo nivo alkohola u krvi, ali pošto svako razgrađuje alkohol različitom brzinom, ovi kalkulatori trebalo bi da se koriste samo kao vodič.

To nije isto što i ‘onesvješćivanje’, jer ste još svjesni i sposobni da vodite razgovor, jedino što toga ne možete da se sjetite kasnije.

Što više alkohola pijete i brže ga pijete, veća je vjerovatnoća da će doći do ‘prekida filma’, jer kada alkohol dostigne određeni nivo u našoj krvi, mozak jednostavno prestaje da formira nova sjećanja.

Ukoliko mozak zamislimo kao ormar u koji se smještaju datoteke, u ovim slučajevima datoteke idu pravo u kantu za smeće i kad kasnije pokušamo da ih pronađemo, ne uspjevamo.

Kako se otrijezniti

Ako ste popili previše, nema načina da se otrijeznite. Jedino što vas može otrijezniti je vrijeme tokom koga će se alkohol eliminisati iz vašeg tijela.

Kofein u kafi možda vas čini budnijim, ali to ne pomaže razgradnji alkohola. Bićete podjednako opijeni i oslabljeni, čak i ako se osjećate malo manje pijano.

Isto važi i za hladne tuševe, vježbanje, znojenje, ispijanje vode i svjež vazduh. Ove stvari mogu pomoći da se bude pažljiviji, ali nemaju uticaja na koncentraciju alkohola u krvi ili na uticaj koji alkohol ima na organizam.

Najbolji lijek je prevencija

Ako odlučite da pijete tokom praznika, najbolji način da izbjegnete mamurluk i ostale negativne posljedice je da se držite unutar preporučenih granica.

Staro pravilo – nikad ne pijte na prazan stomak

Osim što je važno da jedete da biste usporili apsorpciju alkohola i pijete vodu između alkoholnih pića da biste umanjili negativne efekte, takođe možete i da:

prije odlaska na slavlje odlučite koliko ćete popiti i toga se pridržavajte,

brojte pića i izbjegavajte nazdravljanja,

usporite, pijuckajte i izbjegavajte ispijanje ‘na eks’ i ‘do dna’.

Ukoliko niste uspjeli, sutra ćemo vam na istom mjestu dati savjete kako da se izborite sa mamurlukom, pišu “Nezavisne“.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*