Spriječava hronične bolesti i podstiče mršanje: 13 razloga zašto redovno treba piti čaj od maslačka

13 dobrih razloga da svakog dana popijete šolju čaja od maslačka – nevjeroatan prirodni lijek!

Čaj od maslačka se pravi tako što se korijen ili list ili cvijet od maslačka potopi u ključalu vodu, pa mu se nakon hlađena doda kašičica livadskog meda, piše “Stil“.

Ovaj čaj se razlikuje po ukusu i nutricionističkim vrijednostim u zavisnosti od dijela biljke koja se koristi. Na primjer, korijen maslačka liječi jetru, lišće bubrege, a cvetovi daju najukusniji čaj na svijetu.

13 razloga da pijete čaj od maslačka:

1. Izvor vitamina

Čaj od maslačka je pun kalcijuma, gvožđa, kalijuma, vitamina K, A i B6, kao i riboflavinoma i tiaminoma.

Ako jedete lišće maslačka kao salatu, ono će vaše tijelo osnažiti više nego spanać ili brokoli.

2. Reguliše dijabetes

Čaj od maslačka može da snizi nivo šećera u krvi, što je ključno za kontrolu dijabetesa, kažu istraživanja.

3. Savršena zamjena za kafu

Čaj od maslačka je snažan antioksidans i pun je minerala. Tijelu vraća energiju, a da pri tome ne sadrži kofein. Što je još interesantnije liječi zavisnost od kofeina. Pa ako želite, jutro započnite čajem od maslačka umjesto sa kafom.

4. Smanjuje upalu

Hronična upala može izazvati niz neželjenih zdravstvenih simptoma, uključujući bolove u zglobovima, osjetljivost mišića, pa čak i glavobolju.

5. Pospješuje izbacivanje vode iz organizma

Čaj od maslačka je prirodni diuretik koji može povećati učestalost mokrenja. Istraživanja pokazuju da je 1 čaša čaja od maslačka dovoljna da se smanji nadutost tijela.

6. Pospješuje mršavljenje

Lišće maslačka prirodno inhibira lipazu pankreasa, što je enzim koji vaše tijelo oslobađa tokom varenja. Zbog ovoga čaj od maslačka će vam pomoći da brže izgubite kilograme.

7. Spriječava hronične bolesti

Zahvaljujući snažnoj mješavini antioksidanasa koje sadrže, samo jedna šolja čaja od maslačka će pomoći vašem tijelu da se izbori protiv slobodnih radikala. To sprečava oksidativni stres koji može dovesti do raka i drugih hroničnih bolesti.

8. Smiruje probavne bolesti

Čaj od maslačka je prirodni diuretik, blagi je laksativ. Samo jedna šoljica čaja od maslačka poslije jela će ubrzati varenje i eliminisati zatvor, smanjiće grčeve i nadutost.

9. Pospješuje zdravlje jetre

Čak i naučna istraživanja kažu da je čaj od maslačka taj koji liječi bolesti jetre. On podstiče protok žuči u jetri, što znatno smanjuje simptome bolesti jetre.

10. Sredstvo koje se bori protiv raka

Početni rezultati studije o maslačku pokazuju da ima sposobnost da tijelo odbrani od raka, jer korijen ove biljke može da ubije ćelije kancerogenih melanoma bez oštećenjazdravih.

11. Spriječava infekcije urinarnog trakta

Zbog toga što je prirodni diuretik, čaj od ove biljke je efikasan u liječenju urinarnog trakta, pogotovo kada se pije zajedno sa čajem od uve. Čaj od maslačka će očistiti bubrege i spriječiti razvoj infekcije.

12. Jača kosti

Zahvaljujući mineralima koje sadrži ovaj čaj obezbeđuje sve ono što je našem tijelu neophodno za jake kosti i dobru odbranu od osteoporoze.

13. Povećava cirkulaciju

Bogat sadržaj gvožđa iz čaja maslačka omogućava i bolji protok krvi kroz tijelo.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*