Snižava visok pritisak, čuva zdravlje srca i spriječava celulit: Tinktura od gloga je čudo za zdravlje

Tinktura kao dodatak ishrani postala je sve popularnija zbog svojih ljekovitih svojstava. Glog sadrži mnoge materije koje su djelotvorne za rad cijelog organizma.

Smatra se najljekovitijom biljkom na svijetu zbog svog antioksidativnog djelovanja, a za liječenje se koriste dvije vrste gloga – crveni i manje poznati bijeli glog. Glog možete da pronađete uz puteve, ivice šuma i livada, a prepoznat ćete ga po trnju i petokrakim listovima, piše “Stil“.

Kako bi se napravila tinktura od gloga, sakuplja se kora, cvjetovi i plodovi. Kora se sakuplja u proljeće i koristi se osušena ili svježa. Plodovi se beru u jesen kada su jarkocrveni, a cvjetovi se beru neposredno prije otvaranja.

Šta je tinktura od gloga?

Tinkture su koncentrisani ekstrakt biljke koji je jednostavno napraviti i koristiti. Ona izvlači i koncentriše sastojke biljke što je čini efektnim i dugotrajnim lijekom. Tinkture mogu biti alkoholne ili bezalkoholne. Alkoholne imaju duži rok trajanja i lako ih je koristiti i za unutrašnju i za spoljašnju upotrebu. Bezalkoholne tinkture su dobar izbor za one koji ne žele ili ne smeju da konzumiraju alkohol.

Ljekovitost tinkture od gloga

Glog sadrži aktivne materije sa antioksidativnim djelovanjem. U cvjetovima gloga nalazi se eterično ulje, trimetilamin i glikozid oksiakantin. Plodovi gloga sadrže eterična ulja, tanin, saponin, glikozide i fruktozu. U plodovima se nalaze i kalijum, natrijum, kalcijum i soli fosforne kiseline.

Ovo su samo neka od stanja na koja tinktura od gloga ima djelotvoran uticaj:

Snižava visok krvni pritisak

Povećava nizak krvni pritisak

Reguliše rad srca

Pomaže kod dijabetesa

Pomaže jetri u borbi protiv kamenja u žuči i bubrezima

Ublažava gastritisa

Popravlja cirkulaciju krvi u srcu, mozgu i nogama

Ublažava funkcionalne poremećaje rada srca, kao što su tahikardija, aritmija i slabost srca

Jača kapilare i krvne sudove

Jak je antioksidans

Povoljno djeluje na drenažu limfe

Koristi protiv celulita i bolesti zglobova

Odlična je za miran i dobar san

Spriječava srčani udar

Čisti masnoće iz krvi

Ova prividna suprotnost ljekovitosti gloga kao što je dizanje i snižavanje krvnog pritiska, objašnjava se time što ljekovite materije gloga djeluju tako da se cirkulacija krvi normalizuje, a rad srca ojača, što dovodi do ravnoteže. Time se odstranjuju i sve popratne pojave previsokog ili preniskog krvnog pritiska. Tako nestaje osjećaj nadiranja krvi u glavu, uzbuđenje, osjećaji vrtoglavice, glavobolje i zujanje u ušima.

Korišćenjem tinkture od gloga dolazi do umirenja nervnog sistema, smanjenja stresa i boljeg spavanja. Svako iznad 50 godina bi trebalo povremeno da uzima tinkturu gloga.

Način primjene i recept

Tinktura gloga koristi se tako što se uzmu po tri puta dnevno po 10-15 kapi. Kapi tinkture pomiješajte sa vodom, čajem, medom ili šećerom.

Sastojci: 20 g cvjetova i listova gloga, 1 dl 96% (ili 70%) alkohola.

Priprema: Isjeckajte listove i cvjetove gloga na komadiće i stavite ih u staklenu posudu. Prelijte ih alkoholom. Alkohol treba u potpunosti da natopi listove i cvjeće. U staklenu posudu možete da dodate nešto što će stalno pritiskati listove i cvjetove kako bi bili konstantno natopljeni.

Staklenu posudu dobro zatvorite i ostavite da stoji od 4-6 sedmica na sobnoj temperaturi. Svakih par dana protresite posudu.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*